Αρχική > Εξωτερική πολιτική, Οικονομία, Προβληματισμοί > Η Ευρώπη παίζει σε ελληνική σκακιέρα

Η Ευρώπη παίζει σε ελληνική σκακιέρα

20 Νοεμβρίου, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Υπάρχει μια σουρεαλιστική διάσταση στη συζήτηση μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Οι επίσημοι πιστωτές έχουν κάνει συνεχώς λάθος σχετικά με τη μελλοντική πορεία των υποχρεώσεων της Αθήνας. Υποστηρίζοντας για το αν θα πρέπει να φτάσει το χρέος στο 120 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος μέχρι το 2020 ή το 2022 είναι λίγο σαν τον υπολογισμό του αριθμού των Ελλήνων θεών που χορεύουν σε ένα κεφάλι καρφίτσας!!

Αυτή η διαμάχη, ωστόσο, σηματοδοτεί μια σημαντική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των επίσημων δανειστών στην Ελλάδα. Τον Μάρτιο, το ΔΝΤ συμφώνησε διστακτικά σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο βοήθειας, με σκοπό να σώσει τις κυβερνήσεις και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από πολιτικά δύσκολες απώλειες. Το ταμείο τώρα σωστά επιμένει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια πρέπει να έρθει με ένα αξιόπιστο σχέδιο μείωσης του χρέους.

Οι δημόσιες διαμάχες  είναι, φυσικά, πάντα κάτι ενοχλητικό. Αλλά αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη σε αυτή τη μεγάλη συζήτηση που έχει τελικά φτάσει στο προσκήνιο. Το ελληνικό χρέος προβλέπεται να φτάσει το 192 τοις εκατό του εθνικού εισοδήματος το 2014. Μια νέα αναδιάρθρωση – με τη συμμετοχή του ιδιωτικού όσο και του επίσημου τομέα – είναι αναπόφευκτη. Το ταμείο είναι σωστό όταν λέει πως η στρατηγική της ευρωζώνης έχει χάσει την αξιοπιστία της.

Η Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ, θα πρέπει να υπογράψει μια συμφωνία που το προσωπικό της πρωτίστως θεωρεί βιώσιμη. Αν οι ηγέτες της Ευρωζώνης επιμένουν διαφορετικά, το ταμείο θα πρέπει να τους καλέσει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η στάση αυτή δεν θα επιβεβαιώσει μόνο την ανεξαρτησία του ταμείου έναντι των μετόχων του. Θα ενισχύσει επίσης την αξιοπιστία του σε όλες τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μερικές από τις οποίες βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ.

Οι κυβερνήσεις  της ευρωζώνης – και η Γερμανία ειδικότερα – θα ήταν λάθος να κλείσουν τα αυτιά τους σε αυτά που λέει το ΔΝΤ. Η Angela Merkel, η Γερμανίδα καγκελάριος, δήλωσε το καλοκαίρι ότι ήθελε η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Ωστόσο, για να συμβεί αυτό, η Γερμανία θα πρέπει να αποδεχθεί ότι θα υπάρξουν οικονομικές συνέπειες. Φυσικά, οποιαδήποτε βοήθεια θα πρέπει να συνοδεύεται πάντα με αυστηρούς όρους.

Η Ελλάδα είναι μόνο μία από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη. Η Ισπανία και ενδεχομένως η Ιταλία αναμένεται να υποβάλουν αίτημα για οικονομική βοήθεια. Το μέγεθος των οικονομιών των χωρών αυτών θα κάνουν τα προγράμματά τους πιο δύσκολα τόσο στη σύνταξη τους όσο και στη παρακολουθούση και εφαρμογή τους. Όπως πολλοί αξιωματούχοι της ευρωζώνης έχουν αναγνωρίσει, η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι ζωτικής σημασίας αν οι προσπάθειες αυτές είναι να επιτύχουν. Είναι απαραίτητο, επομένως, να αποκατασταθεί η ομαλότητα μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ευρώπη πρέπει να καλωσορίσει τη συμβουλή του ταμείου, και όχι να τεθεί εναντίον της.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=80210&catid=&Itemid=73

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: