Αρχική > Ενδιαφέροντα, Εξωτερική πολιτική, Οικονομία > Η τραπεζική ένωση απαραίτητο οξυγόνο για την Ευρώπη που πνίγεται

Η τραπεζική ένωση απαραίτητο οξυγόνο για την Ευρώπη που πνίγεται

20 Νοεμβρίου, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Η οικονομική κρίση έπληξε την Ευρώπη περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη οικονομική περιοχή. Όταν χτύπησε, έπιασε την ευρωζώνη χωρίς επαρκές θεσμικό πλαίσιο, με αποτέλεσμα μια αργή και αβέβαιη αντίδραση. Αντί να αντιμετωπίσει την πρόκληση, από νωρίς οι αντιδράσεις της ΕΕ υπονομεύσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και πυροδότησαν ένα κύμα δυσαρέσκειας μεταξύ των πολιτών.

Η Ευρώπη υπήρξε ο ακρογωνιαίος λίθος της δυτικής κοινωνίας, αλλά αν δεν δράσουμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα, διατρέχουμε τον κίνδυνο να αφεθούμε στην παρακμή και την ασχετοσύνη.

Δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής από το ευρώ ή από την περαιτέρω ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Περισσότερη ολοκλήρωση απαιτεί μια ένωση τραπεζών, που περιλαμβάνει την κοινή εποπτεία, ενιαίουν κανόνε και ένα κοινό ταμείο εγγύησης καταθέσεων και το μοντέλο εκκαθάρισης.

Μια ένωση τραπεζών είναι απαραίτητη για να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ του δημόσιου χρέους και του τραπεζικού χρέους, ώστε να ευθυγραμμίσει τους κανονισμούς των εποπτικών πρακτικών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Και για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή τραπεζική δραστηριότητα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ενιαία τραπεζική αγορά. Η Santander έχει συναντήσει αμέτρητα εμπόδια στην προσπάθειά της να επεκταθεί στην Ευρώπη. Οι περισσότερες χώρες της Λατινικής Αμερικής ήταν πιο ανοικτές στις επενδύσεις μας από ότι πολλά κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Η τραπεζική ένωση είναι μια φιλόδοξη, πολύπλοκη και δύσκολη διαδικασία, τόσο επιχειρησιακά όσο και πολιτικά, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να την αναβάλουμε.

Κατ ‘αρχάς, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουμε και να ευθυγραμμίσουμε τα πρότυπα της τραπεζικής εποπτείας. Κανένα μέτρο ρύθμισης δεν μπορεί να υποκαταστήσει την σωστή εποπτεία. Η κρίση κατέδειξε ότι δεν υπόκεινται όλες οι τράπεζες στον ίδιο βαθμό εποπτείας, ο οποίος είναι ένας από τους λόγους για τη μικτή τους απόδοση τα τελευταία χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι εκεί για να αναλάβει τον εποπτικό ρόλο της ευρωζώνης. Αυτό θα πρέπει να γίνει σταδιακά, με τα μεγαλύτερα ιδρύματα να υπόκεινται στην εποπτεία της ΕΚΤ αρχικά.

Δεύτερον, η τραπεζική ένωση σημαίνει ότι πρέπει να ενισχυθεί η διαφάνεια. Αν θέλουμε μια ενιαία αγορά, πρέπει επίσης να υπάρχει ένα ενιαίο κριτήριο για την εφαρμογή των κανόνων, και πρέπει όλα να συγκρίνονται με τα ίδια πρότυπα.

Τρίτον, ένας ενιαίος μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων και ένα ενιαίο μοντέλο εκκαθάρισης είναι ουσιαστικής σημασίας για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προστασία των πελατών.

Παράλληλα με αυτό, η αύξηση των  κανονιστικών μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα θα φέρει σύντομα αποτελέσματα. Οι απαιτήσεις της Basel III έχουν στόχο την ενίσχυση του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, ώστε να μπορεί να αντέξει καλύτερα τις κρίσεις. Αλλά επίσης το νέο αυτό πλαίσιο επηρεάζει τον όγκο δανεισμού και τα επιτόκια, και ως εκ τούτου λειτουργεί ως τροχοπέδη για την οικονομία. Η επίδρασή αυτή θα πρέπει να παρακολουθείται και να ελαχιστοποιηθεί με τη βαθμονόμηση και, όταν χρειάζεται, αναμόρφωση ορισμένων μέτρων. Οι κανόνες σχετικά με τη ρευστότητα είναι μια τέτοια περίπτωση.

Για να είναι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας πραγματικά ενιαίοι, όπως ορίζει η Basel III, πρέπει ακόμα να αντιμετωπιστούν διάφορα θέματα, ιδιαίτερα σχετικά με ένα τυποποιημένο τρόπο για τον υπολογισμό των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού.

Επιπλέον, κατά την κατάταξη συστημικά σημαντικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, η δομή της εν λόγω τράπεζας θα πρέπει να εξετάζεται. Τα τείχη προστασίας που μπορεί να αποτρέψουν τον κίνδυνο εξάπλωσης μέσα σε ένα διεθνές οργανισμό – για παράδειγμα, εκείνες που προβλέπει το μοντέλο της Banco Santander σχετικά με τις θυγατρικές της, οι οποίες είναι αυτόνομες σε κεφάλαιο και ρευστότητα – πρέπει να αναζητηθούν.

Οι τράπεζες θα πρέπει να συμμετέχουν μόνο στον τραπεζικό τομέα. Θα πρέπει να εκπληρώνουν τις βασικές λειτουργίες τους: να διοχετεύουν αποταμιεύσεις προς δανεισμό, κα να προχωράνε στη διαχείριση του κινδύνου. Και να επικεντρώνονται στον πελάτη. Αυτά συντελούν μια «καλή τραπεζική κουλτούρα».

Υπάρχουν τρεις κρίσιμοι βασικοί παράγοντες. Πρώτον, η επαρκής εταιρική διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου ενός διοικητικού συμβουλίου που είναι σε θέση να αμφισβητήσει τη διαχείριση και να έχει μακροπρόθεσμο όραμα. Δεύτερον, ισχυρές και ανεξάρτητες πολιτικές και διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων που επιτρέπουν στην τράπεζα να προβλέψει τα γεγονότα , να καθορίζει και να ελέγχει το προφίλ κινδύνου ανά πάσα στιγμή. Τρίτον, οι τράπεζες θα πρέπει να στηρίξουν την πραγματική οικονομία με την παροχή δανείων και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Αυτό μπορεί να ακούγεται βαρετό, αλλά εξακολουθεί να απαιτεί μεγάλη εμπειρία, και σκληρή δουλειά για να προχωρήσουμε σωστά.

Μεταξύ αυτών των στοιχείων, η διαχείριση του κινδύνου, αποτελεί το θεμέλιο για κάθε τράπεζα. Χωρίς γερά θεμέλια, δεν έχει σημασία πόσο μεγάλο είναι το κτίριο: θα καταρρεύσει. Χωρίς καλή διαχείριση του κινδύνου, δεν έχει σημασία πόσο μεγάλη είναι μια τράπεζα: θα αποτύχει.

Η τραπεζική ένωση είναι ζωτικής σημασίας εάν οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και αν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προτίθενται να υπηρετήσουν τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τις κοινότητες. Αυτός είναι ο τρόπος που ο τραπεζικός τομέας στην Ευρώπη μπορεί να πάψει να είναι μέρος του προβλήματος και να αρχίσει να είναι μέρος της λύσης.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=80209&catid=&Itemid=73

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: