Αρχική > Ενδιαφέροντα, Εξωτερική πολιτική, Οικονομία > Το κινέζικο πρόβλημα της Αμερικής

Το κινέζικο πρόβλημα της Αμερικής

22 Νοεμβρίου, 2012 Σχολιάστε Go to comments

Ο Xi Jinping, ο νέος πρόεδρος της Κίνας, έκανε την πρώτη του επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες το Μάιο του 1980. Ήταν ένας 27 ετών κατώτερος αξιωματικός που συνόδευε τον Geng Biao, τον τότε αντιπρόεδρο και κορυφαίο στρατιωτικό αξιωματούχο της Κίνας.

Οι Αμερικανοί δεν είχαν κανένα λόγο να παρατηρήσουν τότε τον Xi, αλλά οι ανωτέροι του, είδαν με σαφήνεια τις δυνατότητές του. Στα επόμενα 32 χρόνια, το ανάστημα του Xi αυξήθηκε, μαζί με την οικονομική και στρατιωτική ισχύ της Κίνας. Η θέση του στην κορυφή της εξουσίας σηματοδοτεί την αποχώρηση της τελευταίας γενιάς των ηγετών που ορίστηκαν από τον Deng Xiaoping (αν και διατηρούν ακόμα την επιρροή τους).

Παρά το μεγαλύτερο βάρος της Κίνας στις παγκόσμιες υποθέσεις, ο Xi αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα που κάνουν την Κίνα πιο εύθραυστη από ότι είναι γενικά κατανοητό. Το οικονομικό μοντέλο της Κίνας βασισμένο στις εξαγωγές,  έχει φτάσει στα όριά του, και η μετάβαση στην εγχώρια ανάπτυξη εντείνει τις εσωτερικές τριβές. Η διαχείριση της αναταραχής μέσω της καταστολής είναι πιο δύσκολο από ότι στο παρελθόν, καθώς η ταχεία αστικοποίηση, η οικονομική μεταρρύθμιση και η κοινωνική αλλαγή αλλάζει την χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Οι τοπικές συγκρούσεις σε απομακρυσμένες περιοχές θα δοκιμάσουν επίσης τον πολιτικό έλεγχο του Xi. Η εξωτερική πολιτική της Κίνας είναι μια άλλη αιτία για ανησυχία – ειδικά για τις ΗΠΑ. Η ιστορία μας διδάσκει ότι οι ανερχόμενες δυνάμεις αναπόφευκτα ανταγωνίζονται με τις υπάρχουσες ηγετικές δυνάμεις, και ότι η σύγκρουση αυτή συχνά οδηγεί σε πόλεμο.

Προς το παρόν, το μεγάλο διμερές εμπορικό έλλειμμα έχει επιδεινώσει τις εντάσεις ΗΠΑ-Κίνας, και μπορεί να μειωθεί με ασφάλεια μόνο μέσα από τις αλλαγές στη συμπεριφορά και στις δύο πλευρές – ή, εκρηκτικά μέσα από μια επικίνδυνη κρίση.

Πιο άμεσα, οι εδαφικές διεκδικήσεις της Κίνας – ιδιαίτερα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, αλλά επίσης όσον αφορά τα σύνορα με την Ινδία – και οι προσπάθειές της να επεκτείνει την επιρροή της στις γειτονικές χώρες θα αναγκάσουν τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με δύο βασικούς κινδύνους. Το πρώτο είναι η αντιπαράθεση, η οποία θα μπορούσε να προκύψει άμεσα ή ως αποτέλεσμα των ΗΠΑ να εμπλακούν σε συγκρούσεις μεταξύ της Κίνας και των γειτόνων της.

Ο άλλος κίνδυνος είναι ότι η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Βιετνάμ, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη, και η Μιανμάρ θα μπορούσαν να πέσουν στη στρατηγική τροχιά της Κίνας. Πολλές από αυτές τις χώρες θα δούν τις ΗΠΑ ως ένα στρατηγικό αντίβαρο στις ΗΠΑ εάν η Κίνα  επιδιώξει να διεκδικήσει ισχυρότερο γεωγραφικό ρόλο στην περιοχή. Αλλά κάποιοι μπορεί να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλέστερο να οδηγηθούν πιο κοντά στην Κίνα απ’ότι μακριά από αυτή, επειδή οι οικονομίες τους εξαρτώνται τόσο έντονα από το κινεζικό εμπόριο.

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα γεγονότα στην Ανατολή και τη Νότια Θάλασσα της Κίνας, η Κίνα προσπαθεί συχνά να εκβιάσει τους γείτονές της. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να υπερασπιστούν τους συμμάχους και τα συμφέροντά τους, αλλά με δράσεις συμβατές με τις κινεζικές ανησυχίες.

Ένας τρόπος για να γίνει αυτό είναι να κατανοήσουμε τα κίνητρα της Κίνας. Η κίνηση της Κίνας για οικονομική και πολιτική ηγεσία στην Ανατολική Ασία, και την αύξηση της στρατιωτικής της ισχύς εκεί, είναι αναπόφευκτη. Αλλά ο κόσμος μπορεί να είναι βέβαιος ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνει ισχυρές, πλουσιότερες και με πιο μεγάλη επιρροή στις παγκόσμιες υποθέσεις, ακόμη και από την Κίνα το 2030. Αυτό συνηγορεί κατά μιας αμερικανικής υπερβολικής αντίδρασης, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτήσει το είδος της αυτοτροφοδοτούμενη καθοδικής πορείςα των διμερών σχέσεων που συνέβησαν μεταξύ της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας πριν από τους πολέμους του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα.

Ίσως ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η σύγκρουση είναι να συνεργαστούν εναντίον κοινών εξωτερικών απειλών, κυρίως τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, την παγκόσμια κλιματική αλλαγή, και τον ισλαμικό εξτρεμισμό. Αν ξεπεράσουμε το 2030, χωρίς μια σημαντική αναμέτρηση θα είναι ένα σημαντικό επίτευγμα. Ενώ οι ΗΠΑ είναι πιθανό να διατηρήσουν το πάνω χέρι από την άποψη της στρατιωτικής ισχύος τουλάχιστον για τα επόμενα 15-20 χρόνια, ο ασύμμετρος πόλεμο θα μπορούσε να υπονομεύσει της πλεονέκτημα της Αμερικής εάν η Κίνα συμμετάσχει σε κυβερνο-επιθέσεις στα ηλεκτρονικά και δορυφορικά συστήματα των ΗΠΑ, καθώς και με επιθέσεις κατά υποδομών.

Προς απάντηση στην ικανότητα της Κίνας να προβάλει τη δύναμη της πολλές εκατοντάδες μίλια μακριά από τα σύνορά της, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αναπτύξουν ένα μεγάλου βεληνεκούς βομβαρδιστικό αεροσκάφος που να μπορεί να διεισδύσει σε εξελιγμένες άμυνες και να παρέχει μεγάλη ισχύ. Καθώς τα αμερικανικά συμφέροντα στρέφονται προς τον Ειρηνικό, οι Αμερικανοί τώρα βασίζονται σε όλο και πιο ευάλωτες επίγειες βάσεις και στόλους αεροπλανοφόρων με μαχητικά που έχουν ακτίνα 300-500 μίλια (482 – 805 χιλιόμετρα). Αλλά ένα μακράς ακτίνας βομβαρδιστικό θα είναι πιο αποδοτικό από ότι μικρότερα βομβαρδιστικά με πυραύλους Κρουζ, και, σε αντίθεση με μικρότερης εμβέλειας βομβαρδιστικά, οι βάσεις του θα είναι άτρωτες σε επιθέσεις.

Τούτου λεχθέντος, η πιο σοβαρή πρόκληση της Αμερικής αυτή τη στιγμή είναι να πάρει την αμερικανική οικονομία και τη διακυβέρνηση της στα χέρια της. Έως ότου το κάνει, δίνοντας έτσι τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα μια σταθερή βάση από την οποία να συνομιλεί με τον Xi για θέματα που απαιτούν διεθνή πολιτική ικανότητα, η προβληματική προοπτική μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα συνεχίσει να αυξάνεται.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=80460&catid=&Itemid=73

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: