Αρχική > Οικονομία, Προβληματισμοί, Πολιτική > Σκανδαλώδεις κρατικές επιδοτήσεις σε τραπεζικούς κολοσσούς

Σκανδαλώδεις κρατικές επιδοτήσεις σε τραπεζικούς κολοσσούς

dollars-burningΟ γνωστός οικονομολόγος Nouriel Roubini σημειώνει ότι ο Chris Whalen είναι ένας από τους κορυφαίους ανεξάρτητους αναλυτές του αμερικανικού τραπεζικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η φήμη του Whalen είναι ευρέως γνωστή και για το λόγο αυτό οι πρόσφατες δηλώσεις του ότι ακόμα και σήμερα οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδοτήσεις άνω των $780 δις. κάθε χρόνο δεν πέρασαν απαρατήρητες.

Συγκεκριμένα, ο Whalen υπολογίζει τα ακόλουθα σύνολα επιδοτήσεων προς τις τράπεζες:

360 δις. δολάρια σε επιδοτήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, δημιουργώντας μια τεχνητή «εξάπλωση» των επιτοκίων,

120 δις. δολάρια σε ομοσπονδιακές ασφαλίσεις καταθέσεων (μέσω της FDIC, που υποστηρίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών),

Τουλάχιστον 100 δις. δολάρια σε κρατικά εγγυημένα δάνεια, κυρίως στεγαστικά δάνεια,

Τουλάχιστον 100 δις. δολάρια σε μονοπωλιακά πλεονεκτήματα στη δευτερογενή αγορά

δανείων κατοικίας.  Συγκεκριμένα, οι κρατικές επιχορηγήσεις προς τις μεγάλες τράπεζες ουσιαστικά τις επιτρέπουν να καρπούντια τέλη που εισπράττονται από μικρότερες τράπεζες και να τα διοχετεύουν κατά βούληση. Ο Whalen εξηγεί:

Οι μικρότερες τράπεζες ζούσαν στην κόψη της αγοράς ενυπόθηκων δανείων, αλλά ήταν επίσης πολύ πιο αποτελεσματικές ως δανειστές από ότι οι μεγάλες τράπεζες. Τώρα, υπό την αιγίδα της Fed, έχουμε ένα εξαιρετικά αναποτελεσματικό ολιγοπώλιο στην αγορά των ενυπόθηκων δανείων στις ΗΠΑ, που είναι χτισμένο γύρω από τις μεγαλύτερες τράπεζες.

Περισσότερα από 100 δις. δολάρια σε αμοιβές στην over-the-counter (OTC) αγορά παραγώγων. Ο Whalen εξηγεί:

Η έλλειψη κεφαλαίων που απαιτούνται σε αυτές τις συναλλαγές και άλλες ειδικές απαλλαγές από την Fed παρέχουν στις τράπεζες χωρίς ρευστότητα απεριόριστη δύναμη και σχεδόν κανένα δημόσιο έλεγχο. Το γεγονός ότι οι εξωχρηματιστηριακές συμβάσεις απαλλάσσονται από την αυτόματη παραμονή στην πτώχευση είναι μια τεράστια επιδότηση. Η διμερής δομή της αγοράς είναι μια ακόμα

Στο σύνολο τους όλα αυτά ανέρχοντται σε 780 δις. δολάρια ανά έτος. Αλλά ο Whalen σημειώνει ότι υπάρχουν πολλές άλλες επιδοτήσεις, καθώς:

Τα παραπάνω είναι μόνο μια μικρή λίστα των επιδοτήσεων και των άλλων ροών που επιτρέπουν στα μέλη του τραπεζικού κλάδου να προσποιούνται ότι είναι κερδοφόρα, οργανισμοί που αναλαμβάνουν κινδύνους σε μια ελεύθερη οικονομία της αγοράς.

Οι διασώσεις των μεγάλων τραπεζών έφτασαν τα τρισεκατομμύρια δολάρια,… και συνεχίζονται μέχρι σήμερα. (Πράγματι, η κυβέρνηση πληρώνει αναμφισβήτητα τρισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα σε περιττά έξοδα τόκων μόνο και μόνο για να ‘δημιουργούν’ οι τράπεζες χρήμα, αντί να το δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση ….)

Ο Whalen σημειώνει ότι οι μεγάλες τράπεζες δεν είναι πραγματικά επικερδείς:

[Πρόκειται για] διαρθρωτικές επιδοτήσεις με την ευλογία του Κογκρέσου και της Fed, που κάνουν τις μεγάλες τράπεζες να φαίνονται πιο κερδοφόρες από ό τι πραγματικά είναι. Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες δεν είναι καθόλου επικερδείς.

Η πραγματικότητα, δυστυχώς, είναι ότι οι τράπεζες στην Αμερική του 21ου αιώνα είναι επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση . Πράγματι, αποτελούν επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση, αλλά όπου όλα τα κέρδη ιδιωτικοποιούνται, και ενώ όλες οι ζημιές περνάνε στους φορολογούμενους.

Και οι μεγάλες τράπεζες δεν βοηθούν – αλλά μάλλον καταστρέφουν  – την οικονομία. Πράγματι, οι ΗΠΑ φαίνεται να υποφέρουν από τη διαιώνιση αυτών των τετάστιων οργανισμών και την κακοήθη, συμβιωτική σχέση μεταξύ των Αμερικανών πολιτικών και των τραπεζικών κολοσσών της χώρας.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=92159&catid=&Itemid=73

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: