Αρχική > Εξωτερική πολιτική, Οικονομία, Πολιτική > Εξομολογήσεις ενός κεϋνσιανού αιρετικού

Εξομολογήσεις ενός κεϋνσιανού αιρετικού

2 Απριλίου, 2013 Σχολιάστε Go to comments

euro20mayri20trypaΜπορεί να είμαι ο μοναδικός αυτοαποκαλούμενος κεϋνσιανός που δε μάχεται ενεργά υπέρ των μεγάλων έργων υποδομής. Μη με παρεξηγείτε• πιστεύω ότι η επισκευή κάποιων γεφυρών και η κατασκευή ενός ή δύο πετρελαιαγωγών είναι καλά πράγματα. Αλλά, είναι ανώφελο να συγχέουμε τα επιχειρήματα υπέρ των δημοσίων επενδύσεων με τα σχέδια αποκατάστασης της πλήρους απασχόλησης.

Θα αύξανε την απασχόληση ένα μεγάλο κρατικό επενδυτικό πρόγραμμα; Ναι. Θα ήταν φτηνό, δεδομένου ότι τα επιτόκια είναι χαμηλά; Απολύτως. Ωστόσο είναι πολύ πιο εύκολο να αυξηθεί το μέγεθος της κυβέρνησης από το να συρρικνωθεί.

Οι κεϋνσιανοί έχουν δίκιο: πρέπει να αυξήσουμε τη ζήτηση. Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε αυτό; Προτιμώ να βλέπω τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και όχι κυβερνητικών θέσεων. Ένας τρόπος να γίνει αυτό, είναι μέσω της διαχείρισης της αξίας του χρηματοπιστωτικού πλούτου, μία προσέγγιση που προσφέρει δημιουργική εναλλακτική λύση στις αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες εν καιρώ λιτότητας.

Ο Τζων Μέυναρτ Κέυνς πίστευε ότι οι δημόσιες επενδύσεις θα αποκαθιστούσαν την πλήρη απασχόληση ακόμη και στην ακραία περίπτωση που οι δαπάνες δεν είχαν καμία κοινωνική αξία• για παράδειγμα, ένα σχέδιο για το σκάψιμο λάκκων και το επακόλουθο γέμισμά τους. Σκέφτηκε ότι οι νεοπροσληφθέντες εργαζόμενοι θα δαπανούσαν περισσότερα χρήματα σε καταναλωτικά αγαθά, και θα προκαλούσαν έτσι έναν ενάρετο κύκλο αύξησης του εισοδήματος και της απασχόλησης. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι για κάθε νεοσύστατη θέση εργασίας στο δημόσιο τομέα, η σχετική αύξηση στη ζήτηση μπορεί να προκαλέσει έσω και δύο νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Διαφωνώ.

Το κοινωνικό όφελος από τις περισσότερες κρατικές δαπάνες αυτού του είδους, στηρίζεται στην απάντηση σε ένα απλό ερώτημα. Αυξάνει κάθε μία λίρα κρατικών δαπανών το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν κατά περισσότερο από £1; Αν ναι, τότε ο λεγόμενος πολλαπλασιαστής είναι μεγαλύτερος του ένα. Αν, από την άλλη πλευρά, κάθε λίρα κρατικών δαπανών αυξάνει το ΑΕΠ κατά λιγότερο από £1, ο πολλαπλασιαστής είναι μικρότερος του ένα. Η προσωπική μου ερμηνεία των γεγονότων, υπαγορεύει ότι η τελευταία αυτή κατάσταση είναι πιο κοντά στην αλήθεια.

Αν ο πολλαπλασιαστής είναι μεγαλύτερος του ένα, τα κοινωνικά επενδυτικά σχέδια, όποια κι αν είναι η εγγενής αξία τους, θα αυξήσουν την ιδιωτική κατανάλωση και θα καλυτερεύσουν τα οικονομικά όλων. Αν ο πολλαπλασιαστής είναι μικρότερος του ένα, το σκάψιμο των λάκκων θα δημιουργήσει μεν δουλειές, αλλά τα οικονομικά μας θα είναι χειρότερα. Θα έχουμε αποκτήσει την πλήρη απασχόληση με αντάλλαγμα τη λιτότερη κατανάλωση. Δε μπορούμε να τρώμε λακκούβες στο δρόμο.

Μέχρι οι οικονομίες οι οποίες έχουν πληγούν σκληρά από την οικονομική κρίση, αναπτυχθούν στο σημείο που να χρειαζόμαστε όλα αυτά τα σπίτια στην Ιρλανδία ή τη Νεβάδα, θα πρέπει, πρωταρχικά, να παράγουν περισσότερα καταναλωτικά αγαθά. Εφόσον τα νοικοκυριά ξοδεύουν περισσότερα όταν «αισθάνονται» πλούσια, ένας τρόπος να κάνουμε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία είναι να αντισταθμίσουμε τα πληθωριστικά μεγέθη στις αγορές περιουσιακών στοιχείων. Οι κεντρικές τράπεζες και τα ταμεία θα πρέπει να παρέμβουν ενεργά στην αναθέρμανση της φούσκας της αγοράς.

Αυτή η αιρετική άποψη θα κατακριθεί ευρέως από εκείνους που πιστεύουν ότι το ελεύθερο εμπόριο στα χρηματοπιστωτικά μέσα οδηγεί σε αποτελεσματική κατανομή του κεφαλαίου. Η ιδέα αυτή είναι δύσκολο να υποστηριχθεί στον απόηχο μίας ακόμη οικονομικής κατάρρευσης. Από καιρό είναι γνωστό ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι υπερβολικά ασταθείς. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει το γιατί: για να λειτουργήσουν καλά οι αγορές, όλοι όσοι έχουν συμφέροντα από την έκβαση της αστάθειας πρέπει να είναι σε θέση να συναλλάσσονται σε αυτές τις αγορές.

Οι οικονομικές κρίσεις έχουν συνέπειες που κρατούν δεκαετίες και τα κέρδη εκείνων που εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό σε περίοδο άνθησης, σε αντίθεση με μία περίοδο ύφεσης, ενδέχεται να ποικίλουν σημαντικά. Πολλοί από τους ανθρώπους που θα επηρεαστούν δεν ζούσαν ακόμη την περίοδο που χτύπησε η κρίση και αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι σε θέση να αγοράσουν ασφάλεια έναντι σοβαρών υφέσεων. Η κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να διαπραγματευτεί για λογαριασμό τους.

Μία περαιτέρω αύξηση στις τιμές των μετοχών, επινοημένη από την κυβέρνηση, θα ωφελήσει όλους μας. Καθώς η οικονομία ανακάμπτει, η απασχόληση θα αυξηθεί, τα φορολογικά έσοδα θα αυξηθούν και η ανάγκη για λιτότητα θα υποχωρήσει. Για παράδειγμα, η Τράπεζα της Αγγλίας, με την στήριξη του Υπουργείου Οικονομικών, δε χρειάζεται να εκτυπώσει χρήματα για την αποκατάσταση της πλήρους απασχόλησης –μία κίνηση που θα μπορούσε δυνητικά να είναι πληθωριστική. Πρέπει απλά να απορροφήσει τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου τα οποία δεν είναι σε θέση να απορροφήσουν οι ιδιωτικές αγορές από την εναλλαγή του χρέους για μετοχές που κατέχονται από το ευρύ κοινό.

Αν η αγορά ήταν υπερτιμημένη το 2007, πως θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κερδίσουμε από την επιστροφή σε μία κατάσταση προφανώς μη ρεαλιστικών τιμών μετοχών; Μία αναλογία μπορεί να βοηθήσει. Αν καθόμαστε σε ένα αερόστατο που είναι εκτός ελέγχου, η λύση δεν είναι να σκάσουμε το μπαλόνι και να συντριβούμε στη γη. Η λύση είναι να εγκαταστήσουμε μία βαλβίδα διαφυγής και να αφήσουμε αργά το αέριο να εξέλθει. Έτσι είναι και με τις χρηματοπιστωτικές αγορές. Οι κυβερνήσεις μπορούν, και οφείλουν, να αποκαταστήσουν την ζήτηση και να καταρτίσουν μία ομαλή επιστροφή στην αειφόρο ανάπτυξη.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=92783&catid=&Itemid=73

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: