Η λαίμαργη Γερμανία

2 Απριλίου, 2013 Σχολιάστε Go to comments

germany234Τα σχόλια του Ολλανδού υπουργού Οικονομικών Jeroen Dijsselbloem μετά την επίπονη συμφωνία διάσωσης για την Κύπρο τις πρώτες πρωινές ώρες της περασμένης Δευτέρας δημιούργησαν πανικό στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές. Ο πρόσφατα διορισθείς πρόεδρος του Eurogroup, απαντώντας σε ερωτήσεις από το Reuters και τους Financial Times, εξήρε το σχέδιο ως ένα πρότυπο για την επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων της περιοχής και δήλωσε ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να αναδιαρθρώσουν τα αδύναμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τους με παρόμοιο τρόπο.

Με αυτή την εντυπωσιακή εξέλιξη των γεγονότων, φαίνεται ότι η Γερμανία και οι σύμμαχοί της έχουν, για άλλη μια φορά, εξανάγκασει ένα νέο σύνολο κανόνων στους ταπεινωμένους νότιους εταίρους τους. Χρησιμοποιώντας την Κύπρο ως αποδιοπομπαίο τράγο, οι Γερμανοί έφεραν το σύνολο του τραπεζικού τομέα στην περιφέρεια στο χείλος της καταστροφής, απαιτώντας οι ανασφάλιστοι καταθέτες να φέρουν το κύριο βάρος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Έτσι, καθώς οι συγκλονισμένοι κάτοχοι λογαριασμών στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Κύπρου , τη Λαϊκή Τράπεζα, βλέπουν να εξανεμίζεται ένα κομμάτι των αποταμιεύσεων τους, οι Ευρωπαίοι γείτονές της χώρας αναμένουν τρομοκρατημένοι πότε θα τους επιβληθεί μια αναδιάρθρωση υπό την απειλή της πτώχευσης και της εξόδου από το ευρώ.

Δεν μπορεί να υπάρξει αμφιβολία ότι η επιμονή των Γερμανών για τέτοιους βίαιους όρους ήταν μια πράξη ούτε απλή ούτε τυχαία. Ουσιαστικά αλλάζει τους κανόνες βάσει των οποίων λειτουργούν οι οικονομίες σε όλη την ήπειρο με την απαίτηση αφερέγγυων τραπεζών να διασώνονται από μεγάλους πελάτες τους – οι καταθέτες θα πρέπει τώρα να θεωρούνται επενδυτές, οι οποίοι πρέπει να αναλάβουν κινδύνους προκειμένου να ‘παραδώσουν’ τις αποταμιεύσεις τους. Ως εκ τούτου, είτε πρόκειται για μια μεγάλη εταιρεία ή για συνταξιοδοτικό ταμείο, για παράδειγμα, ποιος θα τολμούσε να κατέχει περιουσιακά στοιχεία οπουδήποτε αλλού εκτός από τα ασφαλή εδάφη του βορρά;

Η Γερμανία έχει επωφεληθεί πάρα πολύ από το ευρωπαϊκό πείραμα της. Με σχεδόν τα δύο τρίτα των εξαγωγών της να παραμένουν στην ευρωζώνη, η οικονομία της έχει ακμάσει με πολύ χαμηλή ανεργία και σταθερή ανάπτυξη. Ωστόσο, όταν τα πιο αδύναμα μέλη της, έχοντας αγοράσει από αλόγιστη αμέλεια όλα όσα οι Γερμανοί είχαν να προσφέρουν, ήρθαν ζητώντας βοήθεια, τους περίμεναν με απαιτήσεις άγριων περικοπών.

Διότι, από την αρχή, η Άνγκελα Μέρκελ ήταν σθεναρά απρόθυμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της για να βελτιωθεί η κατάσταση των χωρών που έχουν ανάγκη. Αρνήθηκε να εκδώσει τα λεγόμενα «ευρωομόλογα» για τα 17 κράτη της ευρωζώνης και απέρριψε την ιδέα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ενεργεί ως «δανειστής έσχατης ανάγκης», μέτρα που θα χρησίμευαν για να μειωθεί σημαντικά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους των μελών. Πάλεψε ενάντια στις μεγάλες αυξήσεις στο μέγεθος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, αφήνοντας τον ουσιαστικά χωρίς τον όγκο των απαιτούμενων κεφαλαίων που θα χρειαζόταν η Ιταλία ή η Ισπανία αν δεν μπορούσαν να δανειστούν στην ελεύθερη αγορά. Απαίτησε την εφαρμογή ατελείωτης λιτότητας στην Ελλάδα, μαζί με περικοπή μισθών και συντάξεων και αύξηση των φόρων, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι τα μέτρα αυτά μπορεί να έχουν μόνο τραγικές συνέπειες.

Στηρίζοντας με τον τρόπο αυτό την ατελείωτη οικονομική κρίση, η Γερμανία είναι σε θέση να συναλάσσεται με ένα αδύναμο ευρώ για να κρατήσει τη βαριά βιομηχανία της ακμαία και να δανείζεται με αρνητικά πραγματικά επιτόκια, που της επιτρέπει να εξοικονομεί τουλάχιστον 15 δισ. ευρώ σε δαπάνες τόκων σε διάστημα 10 ετών, σύμφωνα με μελέτη από το Ινστιτούτο Kiel.

Μην έχοντας διάθεση να αλλάξουν πορεία, φαίνεται ότι οι Γερμανοί έχουν βρει ένα νέο όπλο για το οπλοστάσιό τους. Με την κατάρρευση των οικονομιών του νότου, που είχε ως αποτέλεσμα αυτές οι χώρες να μην είναι σε θέση να αγοράζουν τα εισαγόμενα εμπορεύματα, η Γερμανία αποφάσισε να επικεντρωθεί στα μόνα περιουσιακά στοιχεία που μπορούσε να εξασφαλίσει, δηλαδή τα κεφάλαια που παραμένουν στις τράπεζές τους.

Εκβιάζοντας δισεκατομμύρια από την Κύπρο, καταστρέφοντας  το κυπριακό offshore οικονομικό μοντέλο και εκθέτοντας όλους τους πολίτες της περιφέρειας σε τρομακτικές ενδεχόμενες απώλειες , οδηγεί με ακρίβεια όλα τα κεφάλαια της ευρωζώνης στο βορρά.

Οι πόλεμοι μαίνονται στα χαρακώματα συνήθως αλλά αυτή η κατοχή που βιώνει η Ευρώπη έχει πάρει το χρώμα του χρήματος!

http://www.sofokleous10.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=92805&catid=&Itemid=73

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: