Αρχική > Εξωτερική πολιτική, Οικονομία, Προβληματισμοί > Η Ευρώπη δεν χρειάζεται μόνο νομισματική καινοτομία …

Η Ευρώπη δεν χρειάζεται μόνο νομισματική καινοτομία …

30 Απριλίου, 2013 Σχολιάστε Go to comments

???????????Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει ένα τριπλό πρόβλημα: κράτη χρεωμένα, εύθραυστες τράπεζες και συρρίκνωση των οικονομιών. Εάν αντιμετωπιστούν σωστά, μπορούμε να βρεθούμε εν μέσω ενός  ‘ενάρετου κύκλου’ που θα βοηθήσει και τα τρία. Εάν η διαχείριση αποδειχθεί κακή, όμως, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε και πάλι σε ένα φαύλο κύκλο.

Οι κυβερνήσεις και οι τράπεζες έχουν πλέον συνδεθεί. Τα κράτη που έπρεπε να προχωρήσουν με την ανακεφαλαιοποίηση εγχώριων τραπεζών υπό κατάρρευση έχουν αναλάβει επιπλέον χρέη. Αντίθετα, οι υγιείς τράπεζες έχουν επηρεαστεί από την αδυναμία των κυβερνήσεων στην έδρα τους. Το αποτέλεσμα ήταν να μειωθούν οι αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας τραπεζών και κρατών. Σε συνδυασμό με την ανάγκη για απομόχλευση και το πάγωμα των χρηματαγορών, υπάρχει πλέον λιγότερος διεθνής δανεισμός μέσω χρηματοπιστωτικών αγορών και η ροή των πιστώσεων παρεμποδίζεται. Αυτό επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό την πραγματική οικονομία της ζώνης του ευρώ, όπου ιδίως μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εξαρτώνται από την πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια.

Για να αποφευχθεί η πιστωτική στενότητα και για την καταπολέμηση της οικονομικής επιβράδυνσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε τα επιτόκια, πλημμύρισε τον τραπεζικό τομέα με ρευστότητα και δάνεισε σε μεγάλο βαθμό. Πήρε συμβατικά μέτρα για την πρόληψη του αποπληθωρισμού. Τα μη συμβατικά μέτρα της απέτρεψαν την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με στόχο να αποκατασταθεί η φραγμένη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Αλλά το κύμα των πιστωτικών ροών παραμένει αδύναμο και η ανάπτυξη αναιμική.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κλήσεις γίνονται όλο και πιο δυνατές για την εισαγωγή νέων εργαλείων από την ΕΚΤ, ώστε να απομιστεί ακόμα μεγαλύτερο κομμάτι του ρίσκου και να αρχίσει την οικονομική εξομάλυνση. Αλλά αυτό θα σήμανε μια σημαντική εκτροπή. Τα επιτυχή μέτρα που ελήφθησαν από την ΕΚΤ σκοπό έχουν να εξαγοράσουν χρόνο για τις πολιτικές αρχές ώστε να καθορίσουν το πλαίσιο διακυβέρνησης και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Δεν μπορεί να αποτελέσουν υποκατάστατο για τις εργασίες ‘επισκευής’ της οικονομίας.

Σε εξέλιξη βρίσκονται αρκετές πρωτοβουλίες ωστόσο. Για να σπάσει ο γόρδιος δεσμός μεταξύ κρατών και τραπεζών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να συστήσουν μια ευρωπαϊκή τραπεζική ένωση. Στην ΕΚΤ έχει ανατεθεί η δημιουργία του ενιαίου εποπτικού μηχανισμού. Αυτό είναι ένα απαραίτητο στοιχείο, αλλά όχι επαρκές. Χρειαζόμαστε επίσης έναν ενιαίο μηχανισμό εκκαθάρισης.

Οι δύο αυτές μεταρρυθμίσεις είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Οι εποπτικές αρχές δεν μπορούν να δώσουν αντικειμενικές εκτιμήσεις σχετικά με τη βιωσιμότητα των τραπεζών εάν οι τράπεζες μπορούν να κλείσουν μόνο με άτακτο τρόπο – κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει πανικό και να θέσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα σε κίνδυνο. Εάν οι τράπεζες δεν μπορούν να εκκαθαριστούν σωστά, η αναγκαία παροχή ρευστότητας θα μπορούσε να παρασύρει σε εποπτική ανοχή, και διαιώνιση του καθεστώτος αφερεγγυότητας.

Αυτό θέτει ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση αυτής της διαδικασίας. Μια βιώσιμη τράπεζα που δεν διαθέτει κεφάλαια θα πρέπει πρωτίστως να τα αναζητήσει στις αγορές. Αν δεν μπορεί, η χρηματοδότηση θα πρέπει να προέρχεται από κοινό ταμείο στηριζόμενο σε

ιδιωτικές πηγές. Ένα κοινό ταμείο θα πρέπει επίσης να βοηθήσει και με την εκκαθάριση, για παράδειγμα, να κεφαλοποιήσει μια τράπεζα-γέφυρα που αργότερα θα πωληθεί. Μόνο ως έσχατη λύση, τα κεφάλαια θα μπορούσαν προσωρινά να προέρχονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Για να εξασφαλισθεί η φορολογική ουδετερότητα, ένα δάνειο προς το Ευρωπαϊκό ταμείο εκκαθάρισης θα πρέπει να επιστραφεί εκ των υστέρων μέσω των εισφορών των τραπεζών.

Το θεσμικό αυτό πλαίσιο αποτελεί προϋπόθεση για την ανάκαμψη των χρηματοπιστωτικών αγορών. Η ικανότητα του τραπεζικού τομέα να απορροφήσει κινδύνους θα αυξηθεί – σήμερα η Αχείλλιος πτέρνα της αγοράς δανείων στην πραγματική οικονομία. Όλα αυτά θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν ώστε να αποκαταστηθεί η ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Η τρέχουσα πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική θα μπορούσε να φθάσει τους στόχους της  ανενόχλητη. Η ανάγκη για μη συμβατικά μέτρα θα μειωθεί αντί να αυξηθεί.

Για να ξεκινήσει η ροή των πιστώσεων, θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια νέα ευρωπαϊκή κατηγορία περιουσιακών στοιχείων τιτλοποιημένων δανείων προς μικρές επιχειρήσεις. Οι ευρωπαϊκές asset-backed securities έχουν στιγματιστεί άδικα, αφού επιφανειακά συνδέονται με τα τοξικά ενυπόθηκα δάνεια των ΗΠΑ. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι οι επιδόσεις των ευρωπαϊκών τίτλων αυτού του είδους υπήρξαν σταθερές. Η χρηματοδοτική ενίσχυση για το σύνολο των εξυπηρετούμενεων δανείων και πιστώσεων μικρών επιχειρήσεων θα μπορούσε να παρέχεται από τις τράπεζες ανάπτυξης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενδεχομένως υποστηρίζομενες από τη ρευστότητα της ΕΚΤ στο πλαίσιο της εντολής της.

Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις προσφοράς πιστώσεων, το λάδι στην οικονομική μηχανή. Δεν απαλλάσουν κυβερνήσεις και επιχειρήσεις από το να επισκευάσουν το οικονομικό οικοδόμημα. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως η απελευθέρωση των αγορών εργασίας, και η μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα είναι τα απαραίτητα συστατικά για επενδύσεις και καινοτομία, και ως εκ τούτου για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

http://www.sofokleous10.gr/portal2/index.php?option=com_content&view=article&id=95238&catid=&Itemid=73

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: