Αρχική > Ενδιαφέροντα, Εξωτερική πολιτική, Οικονομία, Πρόσωπα, Προβληματισμοί > Ο Σόρος εξηγεί γιατί επενδύει μισό δισ. δολάρια στο “προσφυγικό”

Ο Σόρος εξηγεί γιατί επενδύει μισό δισ. δολάρια στο “προσφυγικό”

4 Οκτωβρίου, 2016 Σχολιάστε Go to comments

https://prodromikos.files.wordpress.com/2016/10/69baf-soros-funds-migrant-crisis-700x350.jpg

Σε συνέχεια από το άρθρο “Ποιοι και γιατί προωθούν τις μεταναστευτικές ροές”, δημοσιεύουμε σήμερα το κείμενο ενός αμφιλεγόμενου άρθρου του Τζορτζ Σόρος στην εφημερίδα «Wall Street Journal» και το αφήνουμε στην κρίση του αναγνώστη.

Το άρθρο προέρχεται από τον ίδιο εκείνο μεγαλοεπενδυτή, ο οποίος δημιούργησε το ίδρυμα Open Society, μοχλό οργανωμένων “εξεγέρσεων” μέσω κοινωνικών δικτύων, και σημερινό χρηματοδότη της καλά σχεδιασμένης (όπως αποδεικνύεται από σχετική έκθεση του ιδρύματος) “προσφυγικής κρίσης”.

Λίγοι ίσως θα γνωρίζουν, ότι στα νιάτα του, και παρά την εβραϊκή του καταγωγή, ο Σόρος είχε συνεργαστεί με τους Γερμανούς Ναζί, καταδίδοντας φτωχούς Εβραίους, οι οποίοι στη συνέχεια οδηγήθηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ανάμεσα σε άλλα ενδιαφέροντα σημεία που θίγει το άρθρο, η αναφορά του Σόρος στη συνεργασία του με αρμόδιους αξιωματούχους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, η εμμονή του με την ιδέα ενός “κινητού πορτοφολιού” των προσφύγων, όπως αποκαλεί τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά και η επιθυμία του να δοθούν στους μετανάστες οι “κατάλληλες ευκαιρίες” που προσφέρουν οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες, σίγουρα δεν πρόκειται να αφήσουν αδιάφορο τον πληροφορημένο αναγνώστη…

Πηγή πρωτότυπου άρθρου στα αγγλικάWall Street Journal
ΑπόδοσηΑς Μιλήσουμε Επιτέλους!

Οι λόγοι για τους οποίους επενδύω
500 εκατομμύρια δολάρια στους μετανάστες

Ο κόσμος έχει γίνει ανάστατος από ένα κύμα αναγκαστικής μετανάστευσης. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι είναι σε κίνηση. Εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους, αναζητώντας μια καλύτερη ποιότητα ζωής στο εξωτερικό. Κάποιοι από αυτούς δραπετεύουν από έναν εμφύλιο πόλεμο ή ένα καταπιεστικό καθεστώς. Άλλοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν λόγω ακραίας φτώχειας, έχοντας απέναντί τους το δέλεαρ της δυνατότητας μιας οικονομικής εξέλιξης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Η συλλογική αποτυχία μας, λόγω αδυναμίας να αναπτύξουμε και να εφαρμόσουμε αποτελεσματικές πολιτικές για την διαχείριση της αυξημένης ροής, συνέβαλε σημαντικά στην ανθρώπινη δυστυχία και πολιτική αστάθεια, τόσο στις χώρες τις οποίες εγκαταλείπουν αυτοί οι άνθρωποι, όσο και στις χώρες που τους φιλοξενούν, ηθελημένα ή όχι. Οι μετανάστες αναγκάζονται συχνά να ζουν μια ζωή αδράνειας και απόγνωσης, ενώ οι χώρες υποδοχής αδυνατούν να αποκομίσουν το αποδεδειγμένο όφελος, το οποίο θα μπορούσε να φέρει η επιτυχημένη ενσωμάτωση αυτών των μεταναστών.

Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διαδραματίσουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης, με τη δημιουργία και τη διατήρηση επαρκών φυσικών και κοινωνικών υποδομών για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Αλλά και η εκμετάλλευση της δύναμης του ιδιωτικού τομέα είναι επίσης κρίσιμης σημασίας.

Αναγνωρίζοντας αυτό το γεγονός, η κυβέρνηση Ομπάμα ξεκίνησε πρόσφατα ένα “Κάλεσμα για δράση”, όπως το αποκάλεσε, ζητώντας από αμερικανικές εταιρείες να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που φέρνει η αναγκαστική μετανάστευση. Σήμερα, ηγετικά πρόσωπα του ιδιωτικού τομέα θα συναντηθούν στα Ηνωμένα Έθνη, έτοιμα να προβούν σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις, με σκοπό να συνεισφέρουν στην επίλυση του προβλήματος.

Από την πλευρά μου, έχω αποφασίσει να διαθέσω 500 εκατομμύρια δολάρια για επενδύσεις, οι οποίες αφορούν ειδικά στις ανάγκες των μεταναστών, των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής. Θα επενδύσω σε νεοσύστατες επιχειρήσεις, καθιερωμένες εταιρείες, πρωτοβουλίες που θα επηρεάσουν τις κοινωνικές δομές και επιχειρήσεις, οι οποίες θα ιδρύονται από μετανάστες και πρόσφυγες. Παρά το γεγονός ότι το κύριο μέλημά μου είναι να βοηθήσω τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη, δεν θα πάψω να αναζητώ συγχρόνως χρήσιμες ιδέες για επενδύσεις, που θα ωφελήσουν τους μετανάστες σε όλο τον κόσμο.

Η δέσμευσή μου για επενδύσεις σε μετοχές αποτελεί ένα συμπλήρωμα στις φιλανθρωπικές εισφορές τις οποίες έχουν κάνει τα ιδρύματά μου, για την αντιμετώπιση της αναγκαστικής μετανάστευσης, ενός προβλήματος για την λύση του οποίου ήδη εργαζόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο επί δεκαετίες, και στο οποίο έχουμε αφιερώσει σημαντικούς οικονομικούς πόρους.

Θα επιδιώξουμε να γίνουν επενδύσεις σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και η αναδυόμενη ψηφιακή τεχνολογία, η οποία φαίνεται ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, ως μέσο που θα δώσει λύσεις στα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συχνά οι ξεριζωμένοι πληθυσμοί. Οι πρόοδοι στον τομέα αυτό μπορούν να βοηθήσουν αυτούς τους ανθρώπους να αποκτήσουν πιο αποτελεσματική πρόσβαση στις κρατικές δομές: τις νομικές, οικονομικές και υγειονομικές υπηρεσίες. Κάποιες ιδιωτικές επιχειρήσεις ήδη επενδύουν δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη αυτών των υπηρεσιών, για κοινότητες μη μεταναστών.

Αυτός είναι και ο λόγος που το χρήμα κινείται τώρα αστραπιαία από το ένα “κινητό πορτοφόλι” στο άλλο. Οι οδηγοί βρίσκουν πελάτες χρησιμοποιώντας απλά ένα κινητό τηλέφωνο, ενώ ένας γιατρός στη Βόρεια Αμερική έχει την δυνατότητα να κοιτάξει έναν ασθενή στην Αφρική σε πραγματικό χρόνο. Η προσαρμογή και η επέκταση αυτών των καινοτομιών για την εξυπηρέτηση των μεταναστών θα συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής για εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο.

Όλες οι επενδύσεις που θα κάνουμε θα είναι ιδιοκτησία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού μου. Σκοπός τους είναι να είναι επιτυχείς, διότι θέλω να δείξω πώς το ιδιωτικό κεφάλαιο μπορεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην στήριξη των μεταναστών, ενώ τυχόν κέρδη θα διατεθούν για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων των ιδρυμάτων “Open Society”, συμπεριλαμβανομένων κάποιων προγραμμάτων, τα οποία δημιουργήθηκαν προς όφελος των μεταναστών και των προσφύγων.

Ως έμπειροι “πρωταθλητές” της κοινωνίας των πολιτών, σκοπεύουμε να επικεντρωθούμε στο να εξασφαλίσουμε, ότι οι επενδύσεις μας θα έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία προϊόντων και υπηρεσιών, τα οποία θα ωφελήσουν πραγματικά τους μετανάστες και τις κοινότητες υποδοχής.

Θα συνεργαστούμε στενά με οργανισμούς όπως το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και η Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης, προκειμένου να καθιερώσουμε τις αρχές, οι οποίες θα καθοδηγήσουν τις επενδύσεις μας. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε, για το δημόσιο καλό, τις καινοτομίες εκείνες που μόνο ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να προσφέρει.

Τέλος, ελπίζω η δέσμευσή μου αυτή να εμπνεύσει και άλλους επενδυτές να συνεχίσουν την ίδια αποστολή.

https://kostasxan.blogspot.gr/2016/10/

  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: