Αποκαλυπτικά έγγραφα Wikileaks: Ο Ερντογάν συνδέεται με το πετρέλαιο του ISIS

Posted on Updated on

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα που διέρρευσαν σήμερα τα Wikileaks φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες των Ρώσων για σύνδεση της οικογένειας Ερντογάν με το Ισλαμικό Κράτος για το πετρέλαιο

Ανάμεσα στα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που διέρρευσαν από το Wikileaks σήμερα, κάποια δείχνουν πως ο γαμπρός του  Ερντογάν και Υπουργός Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ σχετίζεται με το λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS. Ο γαμπρός του Ερντογάν φαίνεται από τις διαρροές συνομιλιών να σχετίζεται με την εταιρεία που φέρεται να πραγματοποιεί την διακίνιση του πετρελαίου.

Τα στοιχεία που διέρρευσε σήμερα το Wikileaks έρχονται να επιβεβαιώσουν καταγγελίες της ρώσικης κυβέρνησης  ενάντια του Ερντογάν το 2015 σχετικά με την σύνδεσή του με το Ισλαμικό Κράτος και το πετρέλαιο που εξάγει από το βόρειο Ιράκ.

Η Ρώσικη Κυβέρνηση είχε γνωστοποίησει στις καταγγελίες της ενάντια στον Ερντογάν, εικόνες από δορυφόρο με τους δρόμους που περνάει το λαθρεμπόριο πετρελαίου από τους Τζιχαντιστές στην Τουρκία.

Όπως σημειώνει και το Russia Today, έρευνα στην Νορβηγία έκανε λόγο για «τεράστιες ποσότητες πετρελαίου στην Τουρκία που προέρχεται από μέρη που ελέγχει το Ισλαμικό Κράτος σε Συρία και Ιράκ. Σύμφωνα με την έρευνα το πετρέλαιο μεταφέρεται με τανκερ και πουλιέται στα 25 έως 45 δολάρια το βαρέλι.

Απέναντι στις καταγγελίες ο Ταγίπ Ερντογάν είχε υποσχεθεί πως θα παραιτηθεί αν οι καταγγελίες βγουν αληθινές.

Οι διαρροές των Wikileaks φαίνεται πως επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες σχετικά με το λαθρεμπόριο πετρελαίου δείχνοντας τον Αλμπαϊράκ να λειτουργεί ως ανεπίσημος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας πετρελαίου Powertrans η οποία είναι η μόνο που μπορεί να υλοποιεί εισαγωγές και εξαγωγές πετρελαίου από και προς το Τούρκικο κράτος σύμφωνα με την νομοθεσία.

Τα email δείχνουν σχέσεις Αλμπαϊράκ – Powertrans

(ΠΗΓH: https://wikileaks.org/berats-box/emailid/29641)

Σύμφωνα με το world Policy ο πραγματικός ιδιοκτήτης της Powertrans είναι η εταιρείαCalik Holding όπου από πίσω από αυτήν βρίσκεται ο γαμπρός του Ερντογάν, περιγράφοντας διάφορες «διαδρομές» που έχει κάνει μετοχικό κεφάλαιο της Powertrans από την Τουρκία σε διάφορους φορολογικούς παραδείσους.

Η έρευνα είχε πραγματοποιηθεί από το τούρκικο περιοδικό Notka που υποστήριζε ότι η Calik Holding με διευθύνοντα σύμβουλο τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ βρίσκεται πίσω από την  Powertran.Το  δημοσίευμα  είχε διαψεύσει ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας.

Σύμφωνα με στοιχεία που είχε φέρει στο φως η ομάδα χάκερ «RedHack» έδειχναν πως ανεπίσημα ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ διεύθυνε την εταιρεία. Τα έγγραφα έδειχναν πως ο ξάδερφος του Μπεράτ Αλμπαϊράκ ήταν υπεύθυνος μάρκετινγκ και πωλήσεων στην Calik Holding.

Εδώ να τονίσουμε ένα περιστατικό  με τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ  στις 11 Δεκεμβρίου του 2015 και τον δικηγόρο του ο οποίος διαχειριζόταν καταγγελίες που έκαναν λόγο πως ο πρώτος ήταν επικεαλής της Powertrans.

Ο Δικηγόρος του είχε γράψει πως «ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ δεν έχειπια σχέσεις με την Powertrans». O Μπεράτ Αλμπαϊράκ εκνευρίστηκε με αυτή την πρόταση, απολύοντας τον δικηγόρο, λέγοντας του πως ποτέ δεν είχε σχέσεις με την Powertrans.

Όπως θα δείτε και στα email που διέρρευσε το Wikileaks ο γαμπρός του Ερντογάν συνομιλεί με την διευθύντρια του ανθρώπινου δυναμικού της Calik Holding σχετικά με την Powertrans. Η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού για κάθε ενδεχόμενη κίνηση ζητάει τις κατευθυντήριες του Αλμπαϊράκ και την έγκρισή του από το οργρανόγραμμα έως και τις προσλήψεις που μπορεί να γίνουν όπως είδατε και παραπάνω.

Εδώ να τονίσουμε πως οι συνομιλίες αυτές έρχονται να ενισχύσουν ρεπορτάζ που είχαν γίνει εδώ και καιρό και ήταν σχετικά γνωστά. Το zerohedge.com είχε κάνει εκτενή έρευνα για τον τρόπο που το Ισλαμικό κράτος ξεπλένει τα χρήματα από το πετρέλαιο

Πετρέλαιο και Ισλαμικό Κράτος

Είναι γνωστό πως το λαθρεμπόριο πετρέλαιο είναι η κύρια πηγή για το Ισλαμικό κράτος

Το Ισλαμικό Κράτος έχει τεράστιες χρηματοδοτικές ανάγκες, καθώς ελέγχει πλέον μία περιοχή στην οποία κατοικούν 8 – 10 εκατ. άνθρωποι και έχει στρατολογήσει στις τάξεις του περί τους 100.000 μαχητές τους οποίους πρέπει να πληρώνει…

Όπως έγραφαν πρόσφατα και οι «Financial Times», «το πετρέλαιο είναι ο μαύρος χρυσός που χρηματοδοτεί τη μαύρη σημαία του Ισλαμικού Κράτους – κινεί την πολεμική του μηχανή, παρέχει ηλεκτρισμό και δίνει τη δυνατότητα στους τζιχαντιστές να διαθέτουν ένα σοβαρό ατού κατά των γειτόνων τους».

Από το 2013 που η τρομοκρατική οργάνωση εμφανίστηκε στη σκηνή της Συρίας, πολύ πριν να καταφέρει να βάλει χέρι στα πετρέλαια της Μοσούλης στο Ιράκ, θεωρούσε το πετρέλαιο βασικό συστατικό του οράματός της για τη δημιουργία ενός νέου χαλιφάτου και τη χρηματοδότησή του.

Το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση και έλεγχο στα πετρέλαια της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ, στο Κιρκούκ στα ανατολικά καθώς και στην ανατολική περιοχή της Συρίας που μπήκε το 2013

«Οποιαδήποτε στιγμή, το ντίζελ μπορεί να κοπεί. Χωρίς ντίζελ – το ΙΚ γνωρίζει ότι η ζωή μας έχει ολοκληρωτικά τελειώσει», δηλώνει σε σχετικό ρεπορτάζ των «Financial Times» έμπορος πετρελαίου ο οποίο έρχεται κάθε εβδομάδα από το Χαλέπι για να αγοράσει καύσιμα.

Οι «Financial Times» σε πρόσφατο δημοσίευμά τους αναφέρονται στις ουρές των βυτιοφόρων που μεταφέρουν το πετρέλαιο του ΙΚ στην Τουρκία. Σε  συνέντευξή του το 2014 στο CNN, ο Luay al-Khatteeb, διευθυντής του Ιρακινού Ινστιτούτου Ενέργειας, αναφέρει ότι το λαθραίο πετρέλαιο μεταφέρεται με τάνκερ στην Ιορδανία (τα οποία ανήκουν άραγε σε ποιούς;) μέσω της επαρχίας Anbar, στο Ιράν μέσω Κουρδιστάν και στην Τουρκία μέσω Μοσούλης.

Ο Δορυφόρος αποκαλύπτει

Δείτε στο παρακάτω βίντεο τους δρόμους του πετρελαίου που γνωστοποίησε η Ρωσία θέλοντας να αποδείξουν τις σχέσεις Ισλαμικού Κράτους και Ερντογάν σχετικά με την διακίνηση του πετρελαίου

https://www.alfavita.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s