Ο Ερντογάν δεν είναι τόσο ισχυρός, όσο φαίνεται – Αυτό τον καθιστά επικίνδυνο

Posted on Updated on

Ο Ερντογάν δεν είναι τόσο ισχυρή όσο ο ίδιος φαίνεται – αυτό είναι που κάνει τον Επικίνδυνες
από Conn Hallinan , 6 του Απριλίου 2017

Με την πρώτη ματιά, το αυτοκίνητο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δημιουργήσει μια εκτελεστική προεδρία με σχεδόν απεριόριστη εξουσία μέσα από ένα πανεθνικό δημοψήφισμα μοιάζει με ένα κάρφωμα.
Ο άνθρωπος δεν έχει χάσει τις εκλογές από το 1994, και αυτός είναι φορτωμένα τα ζάρια και στοιβάζονται το κατάστρωμα για την ψηφοφορία 15 Απρ. Χρησιμοποιώντας αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού ως ασπίδα, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με καύση 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι, φυλακίστηκε 45.000 άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων των βουλευτών της αντιπολίτευσης – και έκλεισαν 176 μέσα ενημέρωσης . Το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα λέει ότι έχει παρενοχληθεί από τις απειλές θανάτου από τους υποστηρικτές του δημοψηφίσματος και συλλήψεις από την αστυνομία.
Εν τω μεταξύ, αυτός είναι σκόπιμα πήρε αγώνες με τη Γερμανία, την Αυστρία και τις Κάτω Χώρες για να μαστίγιο μέχρι μια καταιγίδα του εθνικισμού, και ο ίδιος χρεώνει ότι οι αντίπαλοί του είναι «που ενεργούν σε συνεννόηση με τους τρομοκράτες». Selahattin Demirtas, μέλος του κοινοβουλίου και συμπρόεδρος του κουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό της Τουρκίας, είναι υπό κράτηση και αντιμετωπίζει 143 χρόνια στη φυλακή. Πάνω από 70 κούρδων δημάρχων είναι πίσω από τα κάγκελα.

Γιατί, λοιπόν, είναι ο Ερντογάν τόσο νευρικός; Επειδή έχει λόγο να είναι.
Μια κουνημένες Juggernaut
Το μεγαθήριο που Ερντογάν και Δικαιοσύνης του και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) μαζί με τη διάλυση σημερινό πολιτικό σύστημα της Τουρκίας και να την αντικαταστήσει με μια εξαιρετικά κεντρική εκτελεστική την εξουσία να απορρίψει το κοινοβούλιο, τον έλεγχο της δικαστικής εξουσίας, και το κράτος με διάταγμα έχει αναπτύξει ένα κομμάτι από ένα κουνιέμαι.
Κατ ‘αρχάς, εθνικιστές της Τουρκίας – ιδιαίτερα το δεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) – είναι βαθιά διάσπαση . Η ηγεσία του MHP υποστηρίζει ένα «ναι» στο δημοψήφισμα, αλλά όσο το 65 τοις εκατό του βαθμοφόρους και οπλίτες ετοιμάζονται να ψηφίσουν «όχι».
Δεύτερον, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την οικονομία, πρώην ισχυρό κοστούμι του ΑΚΡ. Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές του 2002 με δέσμευση για την αύξηση του βιοτικού επιπέδου – ειδικά για τις μικρές επιχειρήσεις και στους Τούρκους που ζουν στο εσωτερικό της χώρας – και παρέδωσε σε μεγάλο βαθμό από αυτές τις υποσχέσεις. Σύμφωνα διαχείριση του ΑΚΡ, η τουρκική οικονομία αναπτύχθηκε, αλλά με μια ενσωματωμένη ελάττωμα.
Η δεκαετία του 2000 ήταν μια περίοδος ταχείας ανάπτυξης για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως η Κίνα, η Ρωσία και η Τουρκία. Κίνα το έκανε με την οικοδόμηση μιας παραγωγικής βάσης υψηλής ισχύος και την εξαγωγή προϊόντων της στην παγκόσμια αγορά. Η Ρωσία έθεσε την οικονομία της μέσω της πώλησης εμπορευμάτων, ιδιαίτερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Τεράστια εκτόξευση της Τουρκίας, ωστόσο, χτίστηκε γύρω από την εγχώρια κατανάλωση, ιδίως των ακινήτων και των κατασκευών. Πράγματι, ιστορική δύναμη της Τουρκίας στον τομέα της μεταποίησης έχει ατονήσει.
Μεγάλο μέρος του οικοδομικού οργασμού χρηματοδοτήθηκε μέσω δανείων σε ξένο, και για όσο διάστημα οι επενδυτές ήταν άνετα με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία – και χρήμα ήταν φθηνό – real estate ήταν τίγρης Ανατολίας Ερντογάν. Αλλά όταν οι ΗΠΑ αυστηρότερες της νομισματικής πολιτικής το 2013, τα δάνεια αυτά είτε αποξηραμένα ή έχεις πιο ακριβά.
Η Τουρκία δεν ήταν το μόνο θύμα των ΗΠΑ σφιχτή πολιτική χρήματα. Νομισματική στροφή της Ουάσιγκτον και σοβαρές ζημιές στις οικονομίες της Βραζιλίας, της Νότιας Αφρικής, της Ινδίας και της Ινδονησίας. Όμως, η επίδραση στην Άγκυρα ήταν να αυξήσει το βάρος του χρέους και να τροφοδοτήσει ένα αυξανόμενο εμπορικό έλλειμμα. Η ανάπτυξη μειώθηκε από 6,1 τοις εκατό το 2015 έως 1,5 τοις εκατό το 2016.
Η πτώση της τουρκικής λίρας, οι εισαγωγές κοστίζουν περισσότερο σε μια εποχή που ιδιωτικός τομέας της Τουρκίας έχει συγκεντρώσει έλλειμμα ξένου συναλλάγματος από 210 δισεκατομμύρια $. Πληθωρισμού τιμών καταναλωτή θα είναι σχεδόν βέβαιο φτάσει τα 11 ή 12 τοις εκατό αυτό το έτος και το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 12 τοις εκατό. Μεταξύ των νεαρών Τούρκων , ηλικίας 15-24 ετών, το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 25 τοις εκατό. Σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι είναι άνεργοι, και πολλοί Τούρκοι ξοδεύουν τώρα το 50 τοις εκατό του εισοδήματός τους σε τρόφιμα, στέγαση και το ενοίκιο.
Για να προσθέσετε σε αυτά τα δεινά, οι οργανισμοί πιστοληπτικής ικανότητας Moody, Standard & Poor, και Fitch οριστεί πρόσφατα το καθεστώς της Τουρκίας ως «μη επένδυσης» και υποβάθμισε οικονομικές προοπτικές της από «σταθερή» σε «αρνητική». Μέρος της υποβάθμισης βασίστηκε στην πολιτική, δεν είναι η οικονομία. Fitch επεσήμανε ότι εάν το δημοψήφισμα του Ερντογάν πέρασε, «θα εδραιώσει ένα σύστημα στο οποίο οι έλεγχοι και οι ισορροπίες έχουν διαβρωθεί.»
Οι επιχειρήσεις γενικά δεν ενοχλούνται από αυταρχικά καθεστώτα, αλλά είναι άβολα με αστάθεια και μια υπεροπτική προσέγγιση όσον αφορά το κράτος δικαίου. αλλοπρόσαλλη εξωτερική πολιτική του Ερντογάν και κατασχέσεις των ιδιωτικών επιχειρήσεων των οποίων οι ιδιοκτήτες επιλέγουν να τον εμποδίσουν να μην δημιουργούν ένα κλίμα ευνοϊκό για την εμπιστοσύνη των επενδυτών της κυβέρνησης.
Υπάρχει επίσης αυξανόμενη νευρικότητα σχετικά με τις εσωτερικές και εξωτερικές πολιτικές του Ερντογάν. Η Τουρκία είχε κάποτε μια πολιτική «κανένα πρόβλημα με τους γείτονες», αλλά η Άγκυρα ξαφνικά παλεύει με όλους. Ο Ερντογάν υποστήριξε σθεναρά τις προσπάθειες για την ανατροπή της συριακής κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο ίδιος υποστήριξε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο. Έβαλε τα στρατεύματα στο βόρειο Ιράκ με στόχο τη διατήρηση των Κούρδων προς τα κάτω. Ξεκίνησε έναν πόλεμο με το δικό του Κούρδους και φοβερίζει και να εκφοβίζει κάθε εσωτερική αντιπολίτευση.
Ένα παράδειγμα είναι η προσοδοφόρα τουριστική βιομηχανία που συμβάλλει συνήθως περίπου 5 τοις εκατό του ΑΕΠ της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι η έκτη πιο επισκέφθηκε χώρα στον κόσμο, αλλά η βιομηχανία μειώθηκε κατά 36 τοις εκατό το 2016, η απώλεια των $ 10 δις.
Παλαιότερα, μεγάλος αριθμός τουριστών επισκέπτεται από τη Ρωσία και το Ιράν. Αλλά ο Ερντογάν αποξενωμένοι από τους Ρώσους, όταν καταρρίφθηκε ένα από τα βομβαρδιστικά τους το 2015 και εξόργισε το Ιράν, όταν πήγε στη Σαουδική Αραβία και κατήγγειλε τους Ιρανούς για την προσπάθεια να εξαπλωθεί σιιτική ιδεολογία τους και να «περσικά εθνικισμό» σε όλη τη Μέση Ανατολή. Ως αποτέλεσμα, ο τουρισμός και από τις δύο χώρες σε μεγάλο βαθμό στερέψει, το χτύπημα της Κωνσταντινούπολης και παράκτιες πόλεις όπως η Αττάλεια ιδιαίτερα σκληρά.
Ιρανοί και Ρώσοι δεν είναι οι μόνοι που ψάχνουν αλλού για διασκέδαση και χαλάρωση. Ερντογάν Sturm und Drang ρητορική απευθύνεται σε ευρωπαϊκές χώρες που αρνήθηκαν να τον αφήσει εκστρατεία για το δημοψήφισμα του μεταξύ τουρκικών πληθυσμών τους – «Ναζί» και «φασίστες» ήταν ευνοημένες επίθετα του για να περιγράψει τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και την Αυστρία – έχει τουριστών από τη Δύση που αναζητούν σε διακοπές στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Ιταλία αντ ‘αυτού.
Πρόβλημα στη Γειτονιά
Να επισημαίνουν την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν «σχιζοφρενική» είναι μια συγκρατημένη περιγραφή.
Από τη μία πλευρά, αυτός υπαναχώρησε από την προηγούμενη απαίτησή του ότι ο Πρόεδρος της Συρίας Άσαντ πρέπει να πάει, και δουλεύει με τους Ρώσους και τους Ιρανούς – και Αιγύπτιοι – για να βρεθεί μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με την φρικτή εμφύλιο πόλεμο.
Από την άλλη, ο ίδιος είναι ερωτευμένος Σαουδική Αραβία, το μεγαλύτερο υποστηρικτής της αλ-Κάιντα που συνδέονται με τις ομάδες στη Συρία που έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν ενδιαφέρονται για τις διαπραγματεύσεις ή μια πολιτική διευθέτηση. Έχει, επίσης, συγκρούονται με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ πάνω από την υποστήριξή τους για τις κουρδικές δυνάμεις μάχονται το ισλαμικό κράτος και την αλ-Κάιντα.
Σε ένα μάλλον περίεργο παράδειγμα σχιζοειδή εξωτερικής πολιτικής, η Τουρκία χρηματοδότησε 14, Μαρ συνεδρίαση της 50 ηγέτες της Συρίας φυλών για να σχηματίσουν ένα «Στρατός των Jezeera και Ευφράτη Φυλές» για την καταπολέμηση της Ρωσίας, του Ιράν, της Χεζμπολάχ, και το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης στη Συρία. Πάταξη επάνω τους Κούρδους είναι στάνταρ πολιτική Ερντογάν, αλλά πώς πλατείες επίθεση της Ρωσίας και του Ιράν, ενώ φανερά να υποστηρίξουν μια διπλωματική λύση στο συριακό εμφύλιο πόλεμο δεν είναι σαφής.
Πολιτική υπολογισμοί του κρατούν πρόωρης ανάφλεξης. Για παράδειγμα, όταν το Ιράν υπέγραψαν διεθνή συμφωνία πυρηνικής και κυρώσεις ήρθησαν, τουρκικές επιχειρήσεις ήταν πρόθυμοι να ράμπα μέχρι τις συναλλαγές με την Τεχεράνη. Αποπνικτική επίθεση του Ερντογάν στο Ιράν scotched σε μεγάλο βαθμό ότι, ωστόσο, και η πρόεδρος της Τουρκίας έχει πολύ λίγο για να δείξει γι ‘αυτό. Ερντογάν υπολογίζεται ότι αγκαλιάζει τη Σαουδική Αραβία και οι μοναρχίες του Κόλπου θα υπεραντιστάθμισε την αποξένωση του Ιράν, αλλά αυτό δεν έχει συμβεί.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Κατάρ και έχουν συνολικό εξωτερικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο 262 δισεκατομμύρια $, αλλά μόνο 8,7 δις $ του ότι πήγε στην Τουρκία. Η Ευρώπη αποτελεί το μεγάλο όγκο των ξένων επενδύσεων στην Τουρκία, μακρινή ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.
Εν μέρει αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι μοναρχίες του Κόλπου έχουν τις δικές τους οικονομικές δυσκολίες, λόγω χαμηλών τιμών του πετρελαίου και ο πόλεμος άλεσης που αγωνίζονται στην Υεμένη. Αλλά κάποιος υποψιάζεται ότι η Σαουδική Αραβία είναι δύσπιστοι όσον αφορά ΑΚΡ του Ερντογάν, ο οποίος είναι ξάδελφος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Οι Σαουδάραβες θεωρούν Αδελφότητας κύριος εχθρός τους μετά το Ιράν, και υποστήριξε σθεναρά την 2013 στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον της κυβέρνησης Αιγυπτιακή Αδελφότητα. Η πρόσφατη αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου είχε ως αποτέλεσμα την ψύξη των δεσμών μεταξύ Ριάντ και το Κάιρο.
Εν τω μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος έχει στοχεύσει πρόσφατα την Τουρκία, σε μεγάλο βαθμό, όπως η υποστροφή της από το συριακό εμφύλιο πόλεμο. Άγκυρα στο παρελθόν έκαναν τα στραβά μάτια για τις γραμμές εφοδιασμού του ισλαμικού κράτους στη Συρία, επειδή ο Ερντογάν ήθελαν να ανατρέψουν την κυβέρνηση Άσαντ και να την αντικαταστήσει με μια Μουσουλμανική Αδελφότητα φιλικό προς το καθεστώς. Τώρα που η πολιτική απέτυχε στην Τουρκία, όσο και την υποστήριξη των ΗΠΑ για την Μουτζαχεντίν εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν οδήγησε στο σχηματισμό της Αλ Κάιντα και των επιθέσεων του 2001 στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και το Πεντάγωνο.
Οι Κούρδοι έχουν επίσης εμπλακεί σε μια εκστρατεία βομβαρδισμών, αλλά αυτό είναι μια απάντηση στις επιθέσεις του Ερντογάν στο Κουρδικό πόλεις στη νοτιοανατολική Τουρκία.
Φτάνοντας στην Ναι – ή αλλιώς
Δεν είναι σαφές πόσο διαδεδομένο είναι το «όχι» ψήφος συναίσθημα είναι, αν και υποτίθεται ότι περιέχει έως και 100 ΑΚΡ βουλευτές ανησυχούν για την υπερβολική συγκέντρωση εξουσίας στα χέρια του προέδρου.
Οι δημοσκόποι λένε ένας σημαντικός αριθμός των ψηφοφόρων είναι απρόθυμοι να πουν πώς θα ψηφίσουν. Στο σημερινό κλίμα εκφοβισμού, θα μπορούσε να σημαίνει εκείνους που «αρνούνται να πει» θα στραφούν σε «όχι». Σίγουρα η πρόβλεψη του Ερντογάν έγκρισης 60 τοις εκατό έχει πάει ένα φέγγος.
Τι θα συμβεί αν οι άνθρωποι δεν ψηφίσει όχι; Και θα Ερντογάν να δεχθεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα που δεν ήταν ναι;
Μια ανησυχητική εξέλιξη είναι η δημιουργία μιας παραστρατιωτικής ομάδας που ονομάζεται «Μείνε όπως Brothers, Τουρκία.» Διοργάνωση Ορχάν Uzuner, του οποίου η κόρη είναι παντρεμένη με τον γιο του Ερντογάν Bital, η ομάδα υποστηρίζει έως και 500 μέλη. Η εφημερίδα της αντιπολίτευσης Cumhuriyet αποκαλεί η ομάδα «πολιτοφυλακής Ερντογάν,» και ορισμένα μέλη του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος λένε οι αδελφοί χορηγίες κατάρτισης όπλα και την ενθάρρυνση των μελών να οπλίσει τον εαυτό τους. Με τη στρατιωτική σταθερά υπό έλεγχο μετά από απόπειρα πραξικοπήματος του περασμένου έτους, ακόμη και μια μικρή ομάδα όπως οι αδελφοί θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, αν Ερντογάν αποφασίσει αυτός τελείωσε με τη δημοκρατική διαδικασία.
Σίγουρα ο πρόεδρος είναι σε δύσκολη θέση. Χρειάζεται ξένες επενδύσεις και τον τουρισμό να πάρει την οικονομία και πάλι στο προσκήνιο, αλλά έχει αποξενώσει ένα σύμμαχο μετά το άλλο.
Θα μπορούσε να ενισχύσει τη νομισματική πολιτική της Τουρκίας να σταματήσει την εκροή κεφαλαίων, αλλά αυτό θα επιβραδύνει την οικονομία και την αύξηση της ανεργίας. Θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια για να τονώσει την οικονομία, αλλά αυτό θα αποδυναμώσει περαιτέρω τις λίρες.
Η στρατηγική του σε αυτό το σημείο είναι να διπλασιαστεί κάτω για να πάρει μια ψήφο ναι. Αν αποτύχει, τα πράγματα θα μπορούσε να πάρει επικίνδυνη.
Εξωτερικής Πολιτικής Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αρθρογράφος Conn Hallinan μπορεί να διαβαστεί σε http://www.dispatchesfromtheedgeblog.wordpress.com και http://www.middleempireseries.wordpress.com . Ανατύπωση με την άδεια από Εξωτερικής Πολιτικής Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος .

Erdogan Isn’t as Strong as He Looks – That’s What Makes Him Dangerous

http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s