Και δαρμένοι και κερατάδες!

Βγήκε το Δελτίο Χρέους Μαρτίου 2017 – τριμηνιαίο, βγαίνει 50 ημέρες από το κλείσιμο του τριμήνου.
Το ονομαστικό χρέος της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε ελάχιστα, €170 εκατ. Σταθεροποιείται η χώρα, θα πείτε. Αμ δε! Στον πίνακα που παρατίθεται (από το Δελτίο) φαίνεται η μείωση κατά €2.3 δις του χρέους από τα δάνεια του Μηχανισμού Στήριξης. Πώς έγινε αυτό; Η Εθνική Τράπεζα πούλησε τη συμμετοχή της στη FINANSBANK και με αυτά τα λεφτά εξώφλησε τα €2 δις CoCos (δάνειο ας πούμε) στο ΤΧΣ.
Το δάνειο είχε δοθεί για την κάλυψη των εποπτικών κεφαλαίων κατά την ανακεφαλαιοποίηση του Δεκεμβρίου 2015.

Τα €2 δις επεστράφησαν το Φεβρουάριο στον ESM. Δεδομένου ότι η διαχείριση του δημοσίου δεν είχε να κάνει με τα λεφτά αυτά, κατά το πρώτο τρίμηνο 2017 η εθνοσωτήριος κατάφερε να αυξήσει τις υποχρεώσεις της κατά €2 δις και ψιλά.
Αυτή είναι διαχείριση, βγάζεις πλεόνασμα €7 δις και για να (υπο)λειτουργήσεις χρεώνεσαι κιόλας.
Από πού δανείστηκε η κυβερνησάρα μας και αυξήθηκε το χρέος, αφού τα τελευταία λεφτά που πήρε από τους θεσμούς ήταν τον Οκτώβριο 2016; Στον ίδιο πίνακα καταγράφεται αύξηση των repos κατά €2.3 δις. Αυτά είναι ο υποχρεωτικός εσωτερικός δανεισμός από τους φορείς του δημοσίου – θυμάστε τις ΠΝΠ του Βαρουφάκη; Αυτά είναι τα σεντόνια και οι γάζες που δεν έχουν τα νοσοκομεία.
Την ίδια περίοδο οι πιστοποιημένες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου αυξήθηκαν κατά €500 εκατ. Είναι ασαφές πόσες είναι η υπό πιστοποίηση, μεταξύ αυτών και 160.000 συνταξιοδοτήσεις που χρονίζουν.
Αν καταλαβαίνετε καλά, παρά το θηριώδες πλεόνασμα (με πληρωμένους όλους τους τόκους από το πλεόνασμα «περισσεύουν» κάπου €2 δις) η διαχείριση του τριμήνου «έπεσε έξω» περίπου €3 δις ακόμη. Το success story είναι εικόνα κατάρρευσης, πιστοποιημένη από τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.
Ας δούμε τι παρέλαβε η εθνοσωτήριος από τα αντίστοιχα στοιχεία του Δεκεμβρίου 2014 (τα εξέδωσε ο Βαρουφάκης 20/2/2015). Σε παρένθεση τα στοιχεία Μαρτίου 2017.
Χρέος €324.1 δις (€326.5 δις)
Έντοκα €14.5 δις (€14.9 δις)
Repos €8.6 δις (€13.6 δις)
Πιστοποιημένα ληξιπρόθεσμα €3.6 (€5.2 δις)
Δηλαδή με εσωτερικό δανεισμό τουλάχιστον €7 δις (14.9-14.5+13.6-8.6+5.2-3.6) καταλήξαμε σε αύξηση χρέους μόνο €4.4 δις. Σωστοί οι τσιπροκαμμένοι. Αμ δε!
Την ίδια περίοδο επεστράφησαν €13.4 δις στον ESM. Τα €11.3 και ψιλά που ανάγκασαν τον Βαρουφάκη να επιστρέψει την 20/2/2015 και τα €2 δις και ψιλά της Εθνικής Τράπεζας πριν τρεις μήνες. Η πραγματική αύξηση του χρέους είναι €17.8 δις (4.4+13.4). Δυστυχώς, το πράγμα δεν σταματάει εδώ.
Την ίδια περίοδο είχαμε:
1. Τρύπα περίπου €930 εκατ στο λογαριασμό ΔΝΤ που τηρείται στην ΤτΕ. Κάποτε θα αναπληρωθούν.
2. «Μέρισμα» περίπου €1.8 δις από τα έσοδα ELA της ΤτΕ – ουσιαστικά φόρος στους χρήστες τραπεζικών υπηρεσιών.
Η αλητεία της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης του 2015 κόστισε σε λεφτά λεφτένια, λογιστικώς καταχωρισμένα ήδη, πάνω από €20 δις. Τώρα αγωνιζόμαστε υποτίθεται για το χρέος που το το 2060 ή το 2080 θα είναι μειωμένο κατά €60 ή €80 δις, δηλαδή σκάρτα €7 δις σημερινές αξίες.
Αν πάμε στα υπόλοιπα της καταστροφής, τις τραπεζικές αξίες που εξαερώθηκαν, τις επιπτώσεις των capital control και τα δευτερογενή, τρελαινόμαστε από τα αστρονομικά νούμερα.
Τα παραπάνω εξηγούν τις ανάλγητες φορολογικές (και εισφορολογικές) πολιτικές και τα σαδιστικά εισπρακτικά μέτρα των κατασχέσεων λογαριασμών ή πλειστηριασμών. Το χειρότερο είναι πως αυτά δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε το ένα τέταρτο της ήδη «κεφαλαιοποιημένης» ζημίας. Έτσι εξηγούνται και τα βάρβαρα μέτρα που ψηφίστηκαν μόλις την περασμένη εβδομάδα και αυτά που θα έλθουν.
Ένα τελευταίο: ο αναγκαστικός εσωτερικός δανεισμός ήταν η χρηματοδότηση της πολιτικής αλητείας της αγωνιστικής διαπραγμάτευσης. Και δαρμένοι και κερατάδες!
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: