Το λάθος με το χρέος αλλά πρόβλημα είναι, η “ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ”

Posted on Updated on

Το ελληνικό χρέος έχει υπολογιστεί με λανθασμένο τρόπο και είναι πολύ μικρότερο από αυτό το επίσημα υπολογιζόμενο υποστηρίζει για μια ακόμη φορά από το βήμα συνεδρίου του Economist στη Φραγκφούρτη, ο μεγαλύτερος Αμερικανός επενδυτής ελληνικών ομολόγων, Πολ Καζαριάν, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Japonica Partners, ο οποίος επανέλαβε την επιχειρηματολογία του προς τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

Σχολιάζει ο Γιώργος Αναγνωστόπουλος

Η Ελλάδα μπορεί και σήμερα να τα καταφέρει μόνη» είπε δυνατά στην αίθουσα του Συνεδρίου, μεταδίδει η εφημερίδα του Μονάχου. Παρόμοια άποψη υποστήριξε στο Συνέδριο και ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, μέλος της επιτροπής των πέντε σοφών της Γερμανίας. Εάν υπολογιστεί η χρονική αξία των δανείων, τότε η κατάσταση είναι λιγότερο δραματική.

Όπως έλεγαν οι Αμερικανοί άποικοι όταν κατακτούσαν την Δύση, «αυτό που βλέπεις εξαρτάται από τον σε ποιο λόφο στέκεσαι». Ο κ. Καζαριάν στέκεται στον λόφο του επενδυτή και βλέπει το ελληνικό χρέος μέσω της οπτικής του προϊόντος (βλ. Ομόλογα), που προσπαθεί να πουλήσει στους πελάτες του και προσπαθεί να κάνει το προϊόν του ελκυστικό.

Ο κ Σόϊμπλε και οι συν αυτώ, στέκεται στον λόφο του Γερμανού πολιτικού όπου τα ελληνικά ομόλογα είναι ένα άσχημο πρόβλημα, το οποίο προσπαθεί να το πουλήσει στους ψηφοφόρους του κόμματός του, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που αυτό μπορεί να πουληθεί κάτι που όμως είναι εξ ορισμού μη ελκυστικό.
Για την Ελλάδα που στέκεται στον λόφο Δανειζόμενου/Χρεώστη, δεν έχει τόσο σημασία το ότι χρωστάει και πόσο χρωστάει, αφού ουδείς εξαιρείται από αυτό τον κανόνα, αλλά το αν μπορεί να ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ το χρέος του (να πληρώνει τις δόσεις) και το κόστος που έχει/συνεπάγεται το χρέος του (δηλαδή το επιτόκιο), την επιβάρυνση στην οικονομία.

Ο μόνος τρόπος λοιπόν που μπορεί ο Χρεώστης να πληρώνει το χρέος του είναι να παράγει αρκετό εισόδημα ώστε και να επιβιώνει και να πληρώνει τις δόσεις του. Σε απλά ελληνικά, αν χρωστάω 1.000 ευρώ και πρέπει να πληρώνω 10 ευρώ τον μήνα και το μηνιαίο μου εισόδημα είναι 20 ευρώ, τότε δεν έχω κανένα πρόβλημα, ασχέτως του αν στριμώχνομαι ή όχι να κάνω όσα ήθελα με τα υπόλοιπα 10 που μου μένουν.

Αν χρωστάω 100 ευρώ και η δόση μου είναι 1 ευρώ αλλά παράγω 50 λεπτά το μήνα, τότε είναι που έχω μεγάλο πρόβλημα! Γι’ αυτό δεν έχει σημασία το ύψος του χρέους αλλά το αν είναι εφικτή η εξυπηρέτησή του. Αυτό ξεχνάμε στη σουρεαλιστική δημόσια συζήτηση στην Ελλάδα, με ευθύνη του πολιτικού κόσμου και της επιρρέπειας της κοινωνίας να αποδέχεται όσα ακούγονται ευχάριστα, όχι τα στοιχειωδώς έστω ορθολογικά…

Το να συζητάω για μείωση του χρέους αν δεν παράγω αρκετά ώστε να ζω και να μπορώ να πληρώνω έστω μέρος του χρέους, είναι μαθηματικά αδιέξοδο. Διότι ΔΕΝ ΛΥΝΩ το πρόβλημα απλά ΤΟ ΜΕΤΑΘΕΤΩ στο μέλλον, γιατί εφόσον δεν παράγω αρκετά για να ζήσω και να πληρώνω τα χρέη μου, θα πρέπει να δανείζομαι μονίμως περισσότερα! Υπάρχει κάτι δυσνόητο σε αυτά;

Η κυβέρνηση λοιπόν (και η κάθε κυβέρνηση) που αντιμετωπίζει το πρόβλημα του Ελληνικού χρέους ως ΠΟΣΟΤΙΚΟ πρόβλημα και όχι ως ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟ, δεν προσπαθεί να βρει και να δώσει μία πραγματική λύση στη χώρα, αλλά προσπαθεί απλά να την κρατήσει ζωντανή όσο διαρκεί η θητεία της για μην χρεωθεί την καταστροφή της χώρας στα χέρια της!

Αυτό λοιπόν που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση είναι ΑΝΕΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ για εμάς τους πολίτες / φορολογούμενους και για τους πιστωτές μας, μιας και η κυβέρνηση δεν έχει επεξεργαστεί και παρουσιάσει ένα συνολικό ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ αναπτυξιακό σχέδιο που να προβλέπει μία λογική ανάπτυξη που θα μας επιτρέπει να ζούμε και να εξυπηρετούμε το χρέος μας.

http://www.defence-point.gr/news/?p=178479

Advertisements

One thought on “Το λάθος με το χρέος αλλά πρόβλημα είναι, η “ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ”

    vequinox said:
    Ιουνίου 6, 2017 στο 7:39 μμ

    Reblogged στις Manolis.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s