Άντε πάλι… ο αγωγός του Ισραήλ προς τη «φίλη» Τουρκία!

Posted on Updated on

Φωτιές ανάβει για μια ακόμη φορά στην ελληνική (ελλαδική και κυπριακή) πλευρά ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στέινιτζ, καθώς σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και… προεδρικό γαμβρό, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ανέφερε ότι η χώρα του και η Τουρκία είναι αποφασισμένες να υπογράψουν συμφωνία κατασκευής αγωγού αερίου που θα προμηθεύει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μέχρι το τέλος του έτους!

Ωστόσο, οι δηλώσεις προσδιορίζουν ότι η τροφοδοσία του αγωγού θα γίνεται από τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ, το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί συμβατό με τα σχέδια διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας της Ένωσης, καθώς κατά τα φαινόμενα, οι ποσότητες υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πολύ μεγαλύτερες και θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν σταθερά επί δεκαετίες περισσοτέρων του ενός αγωγούς.

Επίσης, επί της ουσίας δεν υπήρξε και κάποια θεαματική εξέλιξη στις συνομιλίες των δυο πλευρών, καθώς απλώς συμφώνησαν να τις επιταχύνουν! Συνομιλίες οι οποίες εμπλέκουν σαφέστατα τα κυπριακά εθνικά συμφέροντα, καθώς ο αγωγός αυτός θα πρέπει να διέλθει μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πιθανότατο είναι βέβαια, να αποδειχθεί πολύ σύντομα, για μία ακόμη φορά, ότι «τελευταίες ευκαιρίες» στο Κυπριακό δεν υπάρχουν, ενώ και οι Ισραηλινοί δεν έχουν λόγο να μην κρατούν όλες τις πιθανότητες ανοικτές, έως ότου ξεκαθαρίσουν οι εξελίξεις σε πολιτικά, οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα στην περιοχή…

http://www.defence-point.gr/news/?p=181320

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s