Αρχική > Ενδιαφέροντα, Εξωτερική πολιτική, Οικονομία, Προβληματισμοί, Πολιτική > Γεώτρηση Exxon-Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ – αμερικανική επιτυχία και νέο κοίτασμα στην Κύπρο!

Γεώτρηση Exxon-Mobil στην Κυπριακή ΑΟΖ – αμερικανική επιτυχία και νέο κοίτασμα στην Κύπρο!

11 Ιανουαρίου, 2019 Σχολιάστε Go to comments
Κυπριακή ΑΟΖ

Τεράστια αμερικανική επιτυχία στην κυπριακή ΑΟΖ

Ν. Λυγερός

Ήταν αναμενόμενο και το είχαμε προβλέψει με τον Ηλία Κονοφάγο και τον Αντώνη Φώσκολο, αλλά η πραγματικότητα είναι πάντα πιο ισχυρή κι από τους θεωρητικούς υπολογισμούς. Έτσι τα αποτελέσματα της γεώτρησης της Exxon Mobil στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 δεν είναι μόνο καλά αλλά θεαματικά και αφήνουν πολύ πίσω τα μεγέθη του κοιτάσματος Αφροδίτη του 2011 και του κοιτάσματος Καλυψώ το 2018. Έτσι το 2019 ξεκινά πολύ δυναμικά για την κυπριακή ΑΟΖ και βέβαια για την Κύπρο με όλη τη σημασία της έννοιας. Αν προσθέσουμε σε αυτό το πανέμορφο γεγονός ότι η Exxon Mobil έχει υποβάλλει υποψηφιότητα μαζί με την Total και τα Ελληνικά Πετρέλαια σε δύο θαλάσσια οικόπεδα, το ένα νότια της Πελοποννήσου και το άλλο νότια της Κρήτης, γίνεται κατανοητό σε όλους ότι υπάρχει όντως η ενεργοποίηση μιας στρατηγικής και ενεργειακής σκακιέρας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα αντιλαμβανόμαστε ότι η κυπριακή ΑΟΖ λειτουργεί έμπρακτα και καταλυτικά για την απελευθέρωση της Κύπρου όσο και να αμφισβητούσαν μερικοί της αξία της από την αρχή της θέσπισής της. Αλλά τώρα με αυτό το νέο και θεαματικό αποτέλεσμα ποιος μπορεί να καθυστερήσει άλλο την κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου και του φυσικού αγωγού East Med.

Το νέο κοίτασμα της Κύπρου

Ν. Λυγερός

Όσο και να ήθελαν μερικοί να κρύψουν ή κατά κάποιο τρόπο να υποβαθμίσουν το γεγονός ότι η Exxon Mobil θα άρχιζε το πρόγραμμά της στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, τώρα δεν μπορούν να συνεχίζουν την προσπάθειά τους. Αν σκεφτούμε ότι αυτό το θαλάσσιο οικόπεδο το άφησε η Total και κράτησε μόνο το 11 λόγω του στρατηγικού λάθους του διευθυντή, το αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο θεαματικό. Η αλλαγή φάσης που προκαλεί αυτό το κοίτασμα δεν έχει καμιά σχέση με αυτές των προηγουμένων και το πιο σωστό είναι να μιλάμε πλέον για αλλαγή κύκλου στον τομέα των υδρογονανθράκων της Κύπρου. Είναι επίσης σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι τώρα έχουμε μια τεράστια δυνατότητα να υλοποιήσουμε μεγάλα προγράμματα, όπως είναι η κατασκευή του τερματικού σταθμού υγροποίησης φυσικού αερίου, τον οποίο θα έπρεπε να είχαμε αρχίσει εδώ και χρόνια αν δεν υπήρχε το πλαίσιο της ηττοπάθειας και της πολιτικής απραξίας. Σημασία έχει όμως τι κάνουμε τώρα με αυτά τα νέα δεδομένα και πώς τα αξιοποιούμε για να αλλάξουμε την πορεία της Κύπρου. Πρέπει τώρα να περνάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται στο επόμενο στάδιο και να δώσουμε προτεραιότητα σε αυτήν την αμερικάνικη ανακάλυψη. Και τώρα έχουμε να κάνουμε με την Exxon Mobil που δεν έχει τις ίδιες περιορισμένες δυνατότητες της Noble, αφού μπορεί από μόνη της να περάσει στο στάδιο της εξόρυξης. Τώρα δεν υπάρχει καμία πολιτική δικαιολογία, για να καθυστερήσει το πρόγραμμα ανάπτυξης της Κύπρου στον ενεργειακό τομέα.

Η γεώτρηση της Exxon Mobil

Η. Κονοφάγος, Ν. Λυγερός

Η γεώτρηση της Exxon Mobil στο θαλάσσιο οικόπεδο 10 της κυπριακής ΑΟΖ γίνεται σε συνεργασία με την Qatar Petroleum. Κατά συνέπεια όσοι πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν έχει πρόσβαση στα δεδομένα της έρευνας, κάνουν ένα στρατηγικό λάθος και το ίδιο ισχύει για όσους λένε ότι δεν πρέπει να αναδείξουμε το θέμα. Τα πράγματα είναι απλά, αφού η Qatar Petroleum έχει δικούς της ανθρώπους και πάνω στο καράβι της αγγλικής εταιρείας που λειτουργεί για λογαριασμό της αμερικανικής. Άρα οι πληροφορίες μεταδίδονται άμεσα και αμέσως. Επίσης ξέρουμε ότι αντιμετώπισαν τεχνικά προβλήματα με την ειδική λάσπη λόγω εύρεσης σπηλιάς στην πορεία του γεωτρύπανου. Έτσι αποφάσισαν, για να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο, να κάνουν μια οριζόντια γεώτρηση. Αντιλαμβανόμαστε ότι ήδη με τα τωρινά δεδομένα ότι βρισκόμαστε πολύ πιο πέρα από τα θετικά αποτελέσματα των κοιτασμάτων Καλυψώ και Αφροδίτη κι ότι ο κλειδωμένος στόχος παραμένει ένα κοίτασμα όχι μόνο του τύπου Zohr αλλά της ανάλογης αξίας, διότι υπάρχουν και δυνατότητες ανάλογα με το ωφέλιμο πάχος του κοιτάσματος λόγω του μεγέθους κι έχουμε αποτελέσματα που ξεπερνούν και αυτό το ορόσημο. Σε κάθε περίπτωση η αμερικανική προσπάθεια έχει ήδη αλλάξει με σημαντικό τρόπο τα τοπικά δεδομένα, πράγμα που σημαίνει επί του πρακτέου ότι οι εκτιμήσεις είχαν μια μεγάλη αξία, αφού προσεγγίζονται τώρα και από την ίδια την πραγματικότητα.

  1. 11 Ιανουαρίου, 2019 στο 4:01 μμ

    Reblogged στις Macedonian Ancestry.

    Μου αρέσει!

  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: