Αρχική > Ενδιαφέροντα > Ικανοποιεί η ΝΔ όλους τους συντηρητικούς;

Ικανοποιεί η ΝΔ όλους τους συντηρητικούς;

Γράφει ο Ανδρέας Σταλίδης.
Δημοσιεύθηκε στην Εστία, 5 Ιουνίου 2019.

Πριν μερικούς μήνες θεωρούσα αυτονόητο ότι ο πρωθυπουργός θα διενεργούσε εθνικές εκλογές στις 26 Μαΐου. Πίστευα ότι έτσι θα συγκρατούσε δυνάμεις στην κάλπη των εθνικών εκλογών, ακόμα κι αν έχανε με μεγαλύτερη διαφορά στην κάλπη των ευρωεκλογών. Θα πετύχαινε έτσι μία μικρότερη διαχειρίσιμη ήττα, διατηρώντας 120 έδρες, άρα κρατώντας τα κλειδιά της επόμενης αναμέτρησης, με την απλή αναλογική που ο ίδιος θέσπισε.

Η αντίθετη άποψη έλεγε ότι η αριστερά δεν εγκαταλείπει έτσι εύκολα την εξουσία και θα το πάει μέχρι την τελευταία ημέρα που το δικαιούται, ακόμα και αν χάσει με 10% διαφορά.

Πρώτα διαψεύστηκα εγώ, όταν δεν προκήρυξε ταυτόχρονες εκλογές. Μετά διαψεύστηκε και η αντίθετη άποψη, όταν ο Αλέξης Τσίπρας με το αιτιολογικό ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών» και ότι «δεν μπορεί να το αγνοήσει», ετοιμάζεται για εκλογές στις 7 Ιουλίου.

Η μοναδική ερμηνεία το φαινομένου είναι ότι ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του δεν είχαν ιδέα για την βαριά ήττα που ερχόταν. Εδώ μένω πια εμβρόντητος! Δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι πίστευε ότι μπορούσε να χάσει στις ευρωεκλογές με 3-4% διαφορά και να δείξει ότι παλεύει για ανατροπή μέχρι τον Οκτώβριο. Πόσο μακρυά ζουν από τον κόσμο αυτοί οι άνθρωποι;

Στις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε περίπου 12% από το 2015: 14% στη Μακεδονία (19.2% από 33.2%) και 11% στην υπόλοιπη Ελλάδα (25.1% από 36.1%). Από αυτές, η ΝΔ εισέπραξε μόνο 5%: 3.6% στη Μακεδονία (33.5% από 29.9%) και 5.4% στην υπόλοιπη Ελλάδα (33.0% από 27.6%). Εισέπραξε δηλαδή τους μισούς από όσους έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην υπόλοιπη Ελλάδα (5.4% από 11%), αλλά λιγότερους από έναν στους πέντε στη Μακεδονία (2.6% από 14%). Το συμπέρασμα είναι ότι οι Μακεδόνες παραμένουν άκρως επιφυλακτικοί με τη στάση της ΝΔ στο ζήτημα των Πρεσπών.

Αυτό το συμπέρασμα επιβεβαιώθηκε και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου στον δεύτερο γύρο ο κ. Ταχιάος αύξησε τις ψήφους του μόνο κατά 2000, ενώ ο κ. Ζέρβας τις αύξησε κατά 41500! Ο λόγος ήταν οι απόψεις του κ. Ταχιάου κατά της σκληρής γραμμής, κατά του συνθήματος «η Μακεδονία είναι ελληνική», και συνεπώς ηπίως υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ας το λάβει αυτό το μήνυμα η ΝΔ σήμερα, πριν κυβερνήσει, και ας πράξει αναλόγως.

Η ΝΔ θα διευρύνει την διαφορά της από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταρρέει ολοσχερώς και ήττα με κάτω από 15% διαφορά φαντάζει απίθανη. Η συσπείρωσή της όμως έχει ορισμένα όρια, διότι έχει ήδη καβαλήσει σχεδόν ολόκληρο το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» τσουνάμι.

Η βεβαιότητα της ευρύτερης διαφαινόμενης εκλογικής νίκης από το 1977 (διαφορά 16%), θα οδηγήσει σε μία χαλαρότητα ψήφου ένα ισχυρό τμήμα των συντηρητικών ψηφοφόρων, το οποίο εφησχασμένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί παρελθόν, θα καταφύγει σε επιλογές με πρόταγμα μία αντίσταση στον αριστερό εθνομηδενισμό από τη μία, αλλά και στον δεξιό εθνομηδενισμό από την άλλη, όπως τον εκφράζουν οι τελευταίες περίεργες μεταγραφές της Νέας Δημοκρατίας το τελευταίο διάστημα με τους: Πέτρο Τατσόπουλο, Καλυψώ Γούλα, Δημήτρη Καιρίδη, Αλέξανδρο Μαλλιά και Γρηγόρη Ψαριανό.

====

Εξήγηση περί των μεταγραφών της ΝΔ, που δεν στάλθηκαν στην εφημερίδα για δημοσίευση, λόγω χώρου

Πέτρος Τατσόπουλος – πέρασμα από τα κατ’ εξοχήν εθνομηδενιστικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι, παρουσιαστής της θλιβερής «ιστορικής» σειράς του ΣΚΑΙ το 2011 στην οποία επιχειρήθηκε να εξωραϊσθεί η Οθωμανική Αυτοκρατορία και όλη η Τουρκοκρατία ως μία περίοδος «ανάπτυξης»(!), αγαθών σχέσεων μεταξύ μουσουλμάνων και Χριστιανών κλπ. Στο αφιέρωμα του Αντίβαρου για την Επανάσταση θα βρείτε πλούσιο υλικό αντικρούσεων σε εκείνη την εκπομπή. Θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ σε κάποιο από τα τρία τμήματα της παλαιάς Β περιφέρειας Αθηνών.

Καλυψώ Γούλα – αντιδήμαρχος επί Μπουτάρη, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επί Μπουτάρη και σφόδρα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών. Υποψήφια με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019.

Δημήτρης Καιρίδης – καθηγητής του Παντείου, του οποίου οι δηλώσεις κατά καιρούς τον κατατάσσουν στο εθνομηδενιστικό στρατόπεδο. Σταχυολογώ ορισμένες: «είμαστε παιδιά των Οθωμανών», «το ελληνικό έθνος είναι κατασκεύασμα των τελευταίων αιώνων», «στην Ελλάδα πάσχουμε από γενοκτονολαγνία», «πρέπει να παραχωρήσουμε μέρος του Αιγαίου, εξάλλου όλοι οι Έλληνες πρωθυπουργοί έλεγαν ότι το Αιγαίο δεν είναι ελληνικό». Υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019.

Αλέξανδρος Μαλλιάς – πρώην πρέσβης. Έγραψε βιβλίο με τίτλο «Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία», το οποίο τυπώθηκε και εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018.  Πριν καν από το δημοψήφισμα των Σκοπίων. Το παρουσίασε στις 2 Οκτωβρίου 2018 μαζί με τον υπεύθυνο εξωτερικών σχέσεων της ΝΔ, κ. Κουμουτσάκο (και διάφορους άλλους), αλλά και στις 10 Ιανουαρίου 2019 μαζί με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Χατζηδάκη (και άλλους, όπως πχ τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ζαχαριάδη). Η σπουδή για αποδοχή του ονόματος πριν από τις κυρώσεις στις δύο χώρες, πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια, δηλαδή λίγες μόνο εβδομάδες, δεν μπορεί να μας οπλίζει με εμπιστοσύνη ότι ο ίδιος και η ΝΔ θα εργαστεί ούτε καν για μείωση των επιπτώσεων της Συμφωνίας, πόσο μάλλον για το ότι θα εργαστεί για την ακύρωσή της. Υποψήφιος με τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του 2019.

Γρηγόρης Ψαριανός – παράλληλη πορεία με τον Π. Τατσόπουλο από ΣΥΡΙΖΑ και Ποτάμι. Μάλιστα, ο κ. Ψαριανός ψήφισε ΠΑΡΩΝ κατά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή τον Ιανουάριο του 2019. Αυτή η ψήφος ισοδυναμεί με ΝΑΙ, διότι αντί ο ΣΥΡΙΖΑ να ψάχνει για 151 θετικές ψήφους (151-149), με το ΠΑΡΩΝ του κ. Ψαριανού έψαχνε μόνο για 150 (150-Ψαριανός-149). Ο ένας είχε βρεθεί. Οι υπόλοιποι 150 έμεναν. Θα είναι υποψήφιος με τη ΝΔ σε κάποιο από τα τρία τμήματα της παλαιάς Β περιφέρειας Αθηνών.

Αυτές είναι οι πέντε τελευταίες μεταγραφές της ΝΔ. Αν καλύπτουν τους ψηφοφόρους της, με γεια τους με χαρά τους.

Πηγή – Αντίβαρο 

ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙ Η ΝΔ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΟΥΣ;

Κατηγορίες:Ενδιαφέροντα
  1. Δεν υπάρχουν σχόλια.
  1. No trackbacks yet.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: