Αρχείο

Archive for 28 Απριλίου, 2024

Gilles Kepel: «Ο “Παγκόσμιος Νότος” είναι μια τεράστια ιδεολογική απάτη»

28 Απριλίου, 2024 Σχολιάστε

Από τους Alexandre Devecchio και Martin Bernier

Δημοσιεύθηκε στις 05/04/2024 Le Figaro

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ – Στο νέο του βιβλίο, Holocaustes (Plon), ο καθηγητής πανεπιστημίου περιγράφει τη νέα γεωπολιτική κατάσταση που προέκυψε μετά την 7η Οκτωβρίου και το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα. Επισημαίνει τα αδιέξοδα ενός «παγκόσμιου Νότου», οι υπερασπιστές του οποίου δεν έχουν τίποτε άλλο κοινό παρά το μίσος για τη Δύση.

GILLES KEPEL. – Ο στόχος δεν είναι να εξισώσουμε την εκατόμβη στη Γάζα με το πογκρόμ της Χαμάς, αλλά να καταδειχθεί ότι, με την 7η Οκτωβρίου και τα επακόλουθά της, γινόμαστε μάρτυρες μιας προσπάθειας πλήρους αναθεώρησης της ηθικής τάξης του κόσμου. Μετά την εξολόθρευση των Εβραίων από τους Ναζί, υπήρξε μια συναίνεση ανάμεσα στο σοβιετικό μπλοκ και τη Δύση – οι δίκες της Νυρεμβέργης, το 1947, ήταν η σημαντικότερη έκφραση της. Σήμερα, ωστόσο, σε μεγάλο αριθμό χωρών του «παγκόσμιου Νότου», ακόμη και σε ορισμένους ευρωπαϊκούς κύκλους και στη φοιτητική νεολαία, η μνήμη της 7ης Οκτωβρίου έχει σβήσει εξαιτίας του αιματοκυλίσματος που ακολούθησε στη Γάζα.

Το ηθικό θεμέλιο της παγκόσμιας τάξης δεν είναι πλέον το “ποτέ ξανά” μετά τη χιτλερική φρίκη, αλλά ο αγώνας κατά του αποικισμού, που εκ των υστέρων επαναπροσδιορίζεται ως γενοκτονία. Αυτό αλλάζει τη γεωπολιτική τάξη, αφού η αντιπαράθεση μεταξύ της Δύσης και του σοβιετικού μπλοκ αντικαθίσταται από μια σύγκρουση μεταξύ ενός Βορρά που είναι ο φορέας όλης της ηθικής φρίκης και του «παγκόσμιου Νότου», ο οποίος είναι ο φορέας όλων των θετικών αρετών. Για να επιτευχθεί αυτή η επιστημολογική –και κυρίως ιδεολογική– αντιστροφή, χρησιμοποιείται το ζήτημα του ολοκαυτώματος. Η Νότιος Αφρική έχει προσφύγει ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά του Ισραήλ, με την κατηγορία της γενοκτονίας , που σημαίνει ότι ο εβραϊκός λαός, θύμα της ναζιστικής γενοκτονίας, για την οποία ο ΟΗΕ δημιούργησε το εβραϊκό κράτος το 1947, έχει μετατραπεί σε λαό γενοκτόνο και επομένως το κράτος του στερείται νομιμότητας.

Μιλάτε για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ του «παγκόσμιου Νότου» και της ΔύσηςΔεν θα έπρεπε να τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτή η έννοια του «παγκόσμιου Νότου», ειδικά μετά την επίθεση των τζιχαντιστών στη Ρωσία ;

Διαβάστε περισσότερα…

Κατηγορίες:Ενδιαφέροντα