Αρχείο

Archive for 28 Μαΐου, 2024

Γιατί οι Φράγκοι έχασαν την Κωνσταντινούπολη: Η αποτυχία της Σταυροφορικής αυτοκρατορίας της Ρωμανίας

28 Μαΐου, 2024 Σχολιάστε

Ήδη πριν την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, οι Σταυροφόροι και οι Βενετοί σύμμαχοί τους είχαν καταρτίσει σχέδιο διαμελισμού του βυζαντινού κράτους, ο καθένας με τις δικές του προτεραιότητες.

Μάριος Νοβακόπουλος* – 11/05/2024 – SLPRESS

Οι Φράγκοι αρχηγοί ενδιαφέρονταν να αποκτήσουν γη, σύμφωνα με το φεουδαρχικό σύστημα των πατρίδων τους. Οι Βενετοί, λαών εμπόρων, στόχευαν στην εξασφάλιση νησιών και λιμανιών, ως σταθμών για τα πλοία τους στην ανατολική Μεσόγειο. Άλλωστε ήταν ο δόγης Ερρίκος Δάνδολος που πρωταγωνίστησε στην εκτροπή της Σταυροφορίας από τον αρχικό σκοπό της, που ήταν η Αίγυπτος, και στην καταστροφή του Βυζαντίου. Για τον θρόνο της Κωνσταντινούπολης ανταγωνίζονταν ο Βαλδουίνος της Φλάνδρας και ο Βονιφάτιος ο Μομφερρατικός. Τελικά επικράτησε ο πρώτος λαμβάνοντας τον τίτλου του αυτοκράτορα της Ρωμανίας (imperator Romaniae) – όχι όμως των Ρωμαίων, τον οποίο έφεραν ήδη οι Γερμανοί (Αγία Ρωμαϊκή αυτοκρατορία). Υπό τον άμεσο έλεγχο της Λατινικής αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης, όπως ονομάστηκε από τους νεότερους ιστορικούς, θα τίθετο η Θράκη και τα απέναντι μικρασιατικά παράλια, μαζί με τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Αρχικός κλήρος του Βονιφάτιου υπήρξαν εδάφη της Μικράς Ασίας, εκείνος όμως τα αντήλλαξε με το βασίλειο της Θεσσαλονίκης. Το σχέδιο διαμελισμού (Partitio Terrarum Imperii Romaniae), προέβλεπε σημαντικά κέρδη για την Βενετία. Η Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου λάμβανε τα τρία όγδοα της Κωνσταντινούπολης (τα άλλα πέντε ανήκαν στον αυτοκράτορα). την Ήπειρο και τα εδάφη δυτικά της Πίνδου και την Πελοπόννησο.

Οι κατακτήσεις επί χάρτου, βέβαια, έπρεπε και να πραγματωθούν δια του ξίφους. Ο Βονιφάτιος προέλασε με σχετική άνεση στην βόρεια Ελλάδα, καταλαμβάνοντας την Θεσσαλονίκη, ενώ μπόρεσε να απωθήσει τον άρχοντα της νοτίου Ελλάδος, Λέοντα Σγουρό, από την Αθήνα πίσω στην Πελοπόννησο. Η τελευταία, αν και είχε καταλογιστεί στους Βενετούς, τελικά κατακτήθηκε (όχι χωρίς αντίσταση) από τους Γοδεφρείδο Βιλεαρδουίνο και Γουλιέλμο Σαμπλίτη, οι οποίοι ίδρυσαν το γαλλικό Πριγκηπάτο της Αχαΐας. Στην Αττικοβοιωτία κυριάρχησε ο Βουργουνδός ιππότης Όθων δε λα Ρος, ο οποίος ίδρυσε το Δουκάτο των Αθηνών. Η Κρήτη, αρχικώς ορισθείσα ως φέουδο του Βονιφάτιου, αγοράστηκε από τους Βενετούς, οι οποίοι την κατέστησαν κεντρική κτήση τους μέχρι τον 17ο αιώνa, καταστέλλοντας τις πολλές εξεγέρσεις των Ελλήνων του νησιού. Ο Βενετός Μάρκος Σανούδος ίδρυσε στις Κυκλάδες το ανεξάρτητο Δουκάτο της Νάξου ή του Αρχιπελάγους. Η Εύβοια μοιράστηκε από τον Βονιφάτιο σε τρεις άρχοντες από την Βερόνα, γρήγορα δε πέρασε σε βενετικό έλεγχο. Ακόλουθοι του Βονιφάτιου ανέλαβαν τις μαρκιωνίες των Σαλώνων (Άμφισσα) και της Βοδόνιτσας (Φθιώτιδα).

Διαβάστε περισσότερα…

Κατηγορίες:Ενδιαφέροντα